7 Greșeli Mari Ale Vânzătorului În Stabilirea Prețului Unui Apartament

Atunci când vine vorba de vânzarea rapidă a unui apartament (și la un preț bun, desigur), stabilirea prețului corect, de la început, este cheia succesului tău.

Pui un preț prea mare? Apartamentul tău va rămâne listat mult și bine, iar tu vei fi forțat să scazi din preț, de mai multe ori chiar.

La fel, îl listezi la un preț mult prea mic? Dai cu piciorul la niște bani frumoși care ar fi putut intra în conturile tale.

Prin urmare, cum stabilești prețul corect de vânzare al unui apartament? Pentru început, trebuie să eviți aceste greșeli comune de mai jos.

 

Importanța stabilirii prețului corect și ce greșeli fac vânzătorii atunci când promovează un apartament

Vânzarea unui apartament, în special dacă nu ai mai făcut asta în trecut, poate fi un proces care îți mănâncă mult timp și cu o încărcătură emoțională ridicată.

Persoane străine vor pune piciorul în casa ta și vor intra în toate încăperile. De asemenea, nu de puține ori vor critica ceea ce pentru tine a reprezentat mai mult decât niște simple ziduri și un acoperiș deasupra capului. Iar poate cel mai semnificativ aspect este că îți vor oferi mai puțini bani decât crezi tu că merită apartamentul tău.

Fără experiența necesară și pus în față unei tranzacții cu implicații emoționale, este foarte ușor pentru un vânzător să facă multe greșeli. Însă acestea pot fi evitate.

Hai să vedem care sunt cele mai mari greșeli pe care vânzătorii le fac în stabilirea prețului unui apartament.

 

Greșeala nr. 1: Îți bazezi prețul pe cât ai plătit tu

În mod logic, majoritatea vânzătorilor speră să obțină un profit atunci când vând un apartament. Din acest motiv, mulți vânzători își listează apartamentele la prețuri mult mai mari și ignoră cererea reală de pe piață.

Totuși, realitatea este următoarea: cumpărătorilor nu le pasă cât de mult ai plătit tu pe apartament. Tot ce îi interesează este să obțină o ofertă cât mai bună. Dacă nu ești pregătit să accepți asta, atunci aceștia se vor reorienta extrem de rapid.

Greșeala nr. 2: Te aștepți să îți amortizezi investițiile făcute în renovare

Tocmai ți-ai renovat bucătăria și sufrageria, iar pentru asta a trebuit să bagi puțin mâna în buzunar. În mod logic, te gândești că îți vei amortiza investiția odată ce vei vinde apartamentul, nu-i așa?

Ei bine, află că de cele mai multe ori, în realitate lucrurile stau diferit. Mulți specialiști din domeniul imobiliar afirmă că investițiile în renovări sunt amortizate într-un procent de doar 62%.

Nu prea merită, corect? Evită, astfel, renovările substanțiale înainte de a-ți pune spre vânzare apartamentul, mai ales dacă ai unele gusturi excentrice și exotice pe care cumpărătorii s-ar putea să nu le împărtășească cu tine.

Greșeala nr. 3: Fixezi prețul în concordanță cu alte apartamente de vânzare din vecinătate

Doar pentru că vecinul tău cere un anumit preț pentru apartamentul său, asta nu înseamnă implicit că îl va și primi.

Trebuie să fii conștient că acesta poate nu are nevoie în mod neapărat să îl vândă și prin urmare, este mai puțin motivat să pună un preț mai mic. Din acest motiv, nu va fi deranjat de faptul că apartamentul lui va sta mult și bine listat pe site-urile de imobiliare.

Un indice de referință mult mai bun dacă vrei să îți vinzi apartamentul, este să te uiți la prețul tranzacțiilor recent încheiate ce implicau apartamente similare cu al tău.

Greșeala nr. 4: Te implici din punct de vedere emoțional

În momentul în care te decizi să îți vinzi apartamentul, ar fi mult mai bine să acționezi din perspectiva unei persoane de afaceri sau a unui vânzător, decât din perspectiva unui proprietar.

Dacă privești tranzacția exclusiv din punct de vedere financiar, fără dar și poate, te vei distanța de implicațiile emoționale ale vânzării apartamentului în care ți-ai creat atâtea amintiri.

Greșeala nr. 5: L-ai pus spre vânzare în timpul iernii

Iarna, în special perioada din jurul sărbătorilor, nu este cea mai ideală perioada pentru vânzarea apartamentelor. Oamenii sunt prinși în frenezia sărbătorilor, iar vremea rece de afara este de asemenea, un factor care îi determină să stea mai mult în casă.

Din moment ce tot mai puțini potențiali cumpărători programează vizionări, va dura ceva timp până îți vei vinde apartamentul și nici nu ai garanția că vei obține prețul pe care îl dorești.

Cu toate acestea, te poți consola cu gândul că același lucru este valabil și pentru competitorii tăi. Nu vor fi atât de activi pe durata iernii, iar asta poate constitui un avantaj.

Greșeala nr. 6 - Nu reduci prețul atunci când trebuie

Dacă trec câteva săptămâni și nu primești vreo ofertă, este foarte probabil ca prețul pe care l-ai stabilit să fie prea mare, mai ales dacă alte apartamente din aceeași zonă se vând destul de repede.

În loc să faci o reducere mică și să fii nevoit să repeți procesul luna viitoare (timp în care oferta ta stagnează), este mai indicat să faci o reducere mare de preț care se poate dovedi decisivă și care va atrage atenția cumpărătorilor, semnalând că ai intenții serioase de vânzare.

Greșeala nr. 7 - Nu te pregătești pentru vânzare

Vânzătorii care nu își curăță și organizează apartamentele pierd foarte mulți bani. Nu trebuie să apelezi la profesioniști care să facă asta, deoarece te poți ocupa de aceste aspecte și pe cont propriu. Dacă nu îți cureți apartamentul și nu îl ordonezi, s-ar putea să rămâi cu el nevândut.

De exemplu, dacă nu ai remediat unele probleme minore cum ar fi o clanță de la ușă defectă, un potențial cumpărător o să înceapă să se întrebe dacă apartamentul mai ascunde și alte probleme mai mari și, poate chiar mai costisitoare, care nu au fost remediate.

Aici intervine un agent imobiliar priceput care îți va oferi toate sfaturile necesare în ceea ce privește zonele din apartamentul tău care au nevoie de îmbunătățiri.

Din moment ce ești obișnuit cu apartamentul tău, este puțin dificil să identifici toate problemele pe care le are. Reține: prima impresie pe care o lași potențialilor cumpărători este crucială.

Dacă vrei să apelezi la serviciile noastre, contactează-ne direct pe site-ul nostru, www.domina.ro sau la telefon: 0737 800 000/ 0253 225 454 și noi te vom ajuta bucuroși să îți vinzi rapid apartamentul din Târgu Jiu.

0737 800 000