Cum să alegi un agent imobiliar profesionist (Ghid practic II)

În prima parte a acestui articol ţi-am prezentat 12 elemente pe care orice agent imobiliar de succes ar trebui să le aibă. Astăzi, continuăm seria începută cu alte câteva sfaturi care sunt convinsă că îţi vor fi de folos în identificarea unui agent imobiliar perfect pentru nevoile tale.

13. Întreabă-l dacă lucrează full time şi dacă este singurul său job.

Gândeşte-te că, pentru cei care lucrează part time, acest job poate fi doar o metodă de a-şi suplimenta veniturile. În acest caz, poate că nu se stresează chiar atât de mult să afle toate “ascunzişurile” pe care meseria lor o presupune.

 

La polul opus se situează cei care lucrează full time, caz în care, tranzacţia de imobiliare reprezintă principala lor sursă de venit. Drept urmare, îşi dau cu mult mai mult interesul, pentru că, de calitatea serviciilor pe care le oferă, depinde suma de bani pe care o aduc acasă, familiei lor, lunar.

În concluzie, atunci când trebuie să alegi un agent imobiliar, sfatul meu este să alegi întotdeauna pe cineva care lucrează full time.

14. Întreabă agentul pentru cine lucrează în cadrul tranzacţiei care urmează să fie făcută: pentru vânzător sau pentru cumpărător.

În mod normal, un agent imobiliar care vinde o casă, lucrează pentru vânzător şi tinde să întoarcă lucrurile în favoarea acestuia, pentru a influenţa persoana respectivă în direcţia luării deciziei de cumpărare.

15. Întreabă-l cum veţi ţine legătura.

Cum te va ţine la curent pe parcursul întregului proces? Cât de frecvent veţi comunica? Ce metodă de comunicare veţi folosi (email, telefon, social media etc.)?

 

Aceste întrebări nu sunt neapărat decisive în alegerea agentului respectiv, însă în mod clar vor cântări atunci când le pui în balanţă pentru că aceste întrebări reflectă îngrijorările tale.

Vrei ca acel agent să comunice cu tine într-un mod cât mai confortabil şi la îndemână pentru tine şi n-ar trebui să-ţi fie jenă să recunoşti asta. Asta cu atât mai mult cu cât sunt banii tăi în joc.

16. Câteva trucuri pe care trebuie să le ştii atunci când alegi un agent imobiliar profesionist.

 

  • Dacă agentul imobiliar nu-ţi răspunde când îl suni, în timpul programului său de lucru, cel mai probabil se află cu un client în acel moment. Aşa că nu te aştepta să te sune instant înapoi. Însă în mod clar, ar trebui să te aştepţi să revină cu un telefon în maxim 24 ore sau într-o perioadă de timp rezonabilă, pe care aţi stabilit-o de comun acord. Vrei să ştii că ai pe cineva lângă tine, în tot acest proces, pe care te poţi baza.
  • Nu-ţi suna agentul imobiliar seara (de exemplu: după ora 21:00). Şi ei au viaţa lor, ştii? Poate că au o familie, copii sau poate că, după program vor să se ocupe de alte aspecte personale, din viaţa lor.
  • Casa pe care te gândeşti să o cumperi nu este nimic altceva decât un produs. Şi preţul acestor produse (casele, apartamentele din acel oraş), precum şi timpul în care se realizează tranzacţia, variază în funcţie de cerere şi ofertă. Deşi ştiu că poate părea greu, încearcă să nu te implici emoţional în procesul de vânzare/cumpărare al imobilului. Cunosc persoane care au ratat ocazia vieţii lor în boom-ul imobiliar din 2008 pentru că au refuzat o tranzacţie generoasă în ideea că pot obţine mai mult, iar caţiva ani mai târziu (în 2012) o proprietate imobiliară de acel gen se vindea la jumătate de preţ. Judecă totul calm şi ia decizii pe baza unor argumente solide, nu pe baza emoţiilor. Doar aşa vei ştii că ai luat cea mai bună decizie.

17. Aruncă o privire pe internet şi vezi cam cât costă proprietăţile imobiliare din zona dorită

Astfel, în momentul în care te duci să te întâlneşti cu agentul imobiliar ai deja o idee despre preţurile care se practică în mod normal în acea zonă a oraşului şi în loc să asculţi orbeşte sfaturile agentului imobiliar, poţi pune întrebări inteligente, pentru a afla informaţii care să-ţi clarifice şi mai bine care e situaţia reală şi să te ajute să iei cea mai bună decizie.

Ceea ce faci acum, poate fi cea mai valoroasă tranzacţie pe care o faci în viaţa ta. Un agent imobiliar profesionist, care face asta zi de zi, înţelege tot soiul de probleme care pot apărea în decursul tranzacţiei.

Orice s-ar întâmpla, încearcă să-ţi menţii mereu vie în minte imaginea de ansamblu, obiectivul final pe care-l urmăreşti şi să nu laşi micile detalii să te împiedice să finalizezi procesul pe care l-ai început.

18. Lucrează cu un agent imobiliar din zonă.

Dacă locuieşti într-un oraş mare cum este Bucureşti sau Cluj-Napoca, este cam greu să găseşti un agent imobiliar care “să le ştie pe toate”. Asa că, dacă ai o idee asupra zonei unde vrei să-ţi cumperi imobilul sau dacă vrei să vinzi casa sau un apartament pe care îl deţii, alege un agent imobiliar care a încheiat mai multe tranzacţii în acea zonă, în acel sector sau cartier.

 

Astfel, te asiguri că ştie bine zona şi îţi oferă cele mai potrivite sfaturi pentru nevoile tale, sfaturi pe care un agent imobiliar care încearcă să vândă orice, oricui şi în orice zonă, nu ar putea să ţi le ofere.

Cu alte cuvinte, cu cât respectivul agent imobiliar este mai specializat pe zona în care vrei tu să-ţi cumperi/vinzi imobilul, cu atât este mai valoros.

Reţine că: în încercarea ta de a cunoaşte oameni care au meseria de agent imobiliar, aşa cum se întâmplă în fiecare domeniu de activitate, vei da peste diversi oameni, cu un grad variabil de competenţe.

În concluzie

Ceea ce trebuie să reţii este că: intră în atribuţiile agentului imobiliar să te ajute în aspectele pe care ţi le-am prezentat până acum. Aşa că: nu te mulţumi cu puţin.

Să vinzi sau să cumperi o casă (sau un apartament) nu este un lucru pe care-l faci în fiecare zi. Asa că, atunci când vrei să faci acest pas, asigură-te că ai o persoană demnă de încredere în dreapta ta, un agent imobiliar care este mândru de profesia pe care o are şi îşi desfăşoară cu succes activitatea. Avându-l alături, procesul prin care vei trece, va fi: mai simplu, mai rapid şi cu beneficii maxime. :)

Iar dacă Târgu Jiu este oraşul tău de interes, pentru următoarea tranzacţie imobiliară, te invit să ne contactezi.

Agenţia Domina este una dintre cele mai mari agenţii imobiliare din Târgu Jiu. Este de 10 ani pe piaţa, iar portofoliul său numără peste 2000 de clienţi mulţumiţi.

Iată ce spun câţiva dintre oamenii care au ales să colaboreze cu noi:

“De la primul contact mi-am dat seama că am de a face cu oameni care fac mai mult decât să intermedieze tranzacţii imobiliare. Rămân recunoscătoare agenţiei Domina şi în special domnului Ruben Drăghici, care a înţeles mai bine decât mine de ce am nevoie să-mi dezvolt afacerea. Mulţumesc din suflet!” Filip Cristina Manager Queen Studio

“Cum am cunoscut agenția Domina Imobiliare.In urma cu puțin timp m-am hotărât sa vând apartamentul din Tg Jiu. Zis și făcut. Pentru că nu aveam timp să mă ocup de vânzarea lui, am apelat la serviciile Domina Imobiliare. In aceasta perioadă mi-au oferit consultanță inițială și asistență până la finalizarea tranzacției! Au dat dovada de consiliere obiectivă și profesionistă, au demonstrat din nou că sunt nr. 1 pe piața imobiliară gorjenească. Și vă și zic de ce: pentru că nu in fiecare zi se vinde un apartament de 45mp cu 45.000€ in câteva zile. Mulțumesc Domina imobiliare pentru serviciile acordate și pentru profesionalismul de care ați dat dovadă!!! Mult succes in continuare!” Fabi Lin

“Cea mai serioasa agentie imobiliara din judetul Gorj. Echipa tanara, dar cu experienta vasta in domeniu. Eu sunt foarte multumit de colaborarea cu ei.” Mihai Avram

 

Vrei mai mult?

Supune-ne la test! Contactează-ne şi asigură-te pe baza informaţiilor pe care ţi le-am oferit în acest articol că agenţii imobiliari pe care îi găseşti la noi sunt cei mai buni nu doar din oraşul Târgu Jiu, ci cei mai buni din judeţul Gorj.

Contactează-ne aici!

 

0737 800 000