Poti Cumpara Oricate Locuinte Doresti si TVA-ul ramane tot 5%

Nu exista om care sa nu isi doreasca o casa a lui. Asa a fost de cand e lumea si lucrurile nu se vor schimba prea curand.

Cel putin noi, romanii, am avut dintotdeauna simtul proprietatii foarte bine dezvoltat. Singura diferenta intre prezent si perioada comunista o constituie faptul ca oamenii nu prea mai cumpara o locuinta pentru toata viata.

Creste numarul membrilor familiei, inevitabil creste si casa sau apartamentul. Problema este ca se plateste TVA-ul pentru imobilele respective de fiecare data.

Daca aduni sumele pe care le dai astfel, pur si simplu, statului, te ia durerea de cap.

Legea TVA-ului pentru imobiliare a oscilat de-a lungul timpului. Daca pana in urma cu putin timp avea cateva beneficii demne de luat in considerare, de acum incolo va fi si mai bine!

Nu fii prea nerabdator, citeste linistit articolul pana la capat si iti promit ca vei afla ultimele noutati in materie de TVA la imobiliare. Ba mai mult, ti se vor lamuri toate neclaritatile legate de acest subiect.

E trist, insa de multe ori avem impresia in mod total eronat ca stapanim perfect anumite informatii, iar atunci cand in sfarsit se intampla sa ne documentam pe tema, suntem uimiti de nestiinta noastra.

Asadar, hai sa aflam impreuna cum statea cu adevarat treaba in cazul TVA-ului la tranzactiile imobiliare si ce imbunatatiri au aparut de curand (cu mai putin de 10 zile in urma).

 

Care era TVA-ul la imobiliare in 2018?

TVA-ul la imobiliare pentru persoane fizice era destul de strict in anul 2018.

Prin acest lucru vreau sa spun ca prima locuinta achizitionata de o persoana sau chiar de o familie beneficia sub anumite conditii de un TVA in valoare de doar 5%. Regulile erau logice si usor de inteles, insa destul de rigide.

Nu era suficient sa fie vorba de prima locuinta, mai trebuia si ca aceasta sa coste mai putin de 450.000 de lei (in jur de 96.500 de euro).

Alte criterii importante se refereau la suprafata locuibila, care nu putea depasi 120 de metri patrati, dar nici terenul ca atare nu putea fi mai mare de 250 de metri patrati.

Iti dai seama ca aceste sume sunt pura fictiune cand te gandesti, sa zicem, la un apartament cu 3 sau 4 camere in unul dintre marile orase din Romania, nu gasesti preturi sub 100.000 de euro.

Analizand cu seriozitate, poti spune ca e chiar discriminare. Statul mergea pe deviza "daca ai bani de proprietate mare, cu siguranta iti permiti si sa platesti TVA la tranzactii imobiliare". Nu e tocmai corect. Si asta nu e tot...

Ideea este ca oricum de la cel de al doilea apartament sau casa inainte se platea TVA-ul de vanzari imobiliare normal, adica 19%, indiferent de suprafata terenului.

Din fericire, TVA-ul la imobiliare pentru persoanele fizice din 2019 a suferit modificari drastice.

Oamenii nu vor mai apela la mici smecherii pentru a evita legea. Daca te intrebi la ce anume ma refer, e vorba de cupluri.

Era mai avantajos sa achizitioneze fiecare parte a cuplului o locuinta inainte de casatorie decat sa aiba voie sa ia doar una impreuna in timpul mariajului.

Desigur ca povestea se complica si era cam imposibil sa faci rost de bani pentru doua imobile, dar aceasta era singura posibilitate pentru a avea de doua ori TVA de 5% in loc de o data.

Romania se gandeste din ce in ce mai mult la cetatenii ei si le creeaza conditii de trai de nivel european. Nu mai e nevoie de tertipuri.

 

In ce masura s-a schimbat TVA-ul la imobiliare in 2019 si ce efecte are asta asupra populatiei?

Dupa cum am vazut mai devreme, TVA-ul la tranzactii imobiliare in 2018 a avut plusuri si minusuri.

A inceput noul an in forta si s-au facut schimbari de proportii inclusiv in legislatie.

In sensul TVA-ului la tranzactii imobiliare pentru persoanele fizice, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat la data de 10 ianuarie legea conform careia efectiv s-au scos barierele.

Practic, de acum este TVA-ul 5% pentru toate achizitiile de locuinte de la un dezvoltator imobiliar. Poti cumpara oricate locuinte doresti si TVA-ul ramane tot 5% atat timp cat este vorba despre case/apartamente noi, construite de dezvoltatori imobiliari. Nici suprafata terenului nu mai reprezinta un impediment.

Incepand cu anul 2019, TVA-ul la imobiliare pentru orice persoana fizica a scazut si incurajeaza in acest fel achizitiile de apartamente si case nou construite de catre dezvoltatorii imobiliari.

 

Ce parere ai despre aceasta schimbare in legislatie? Te-ai hotarat ce imobil achizitionezi?

Domina Imobiliare iti sta la dispozitie pe tot parcursul tranzactiei. Avem in echipa printre cei mai buni agenti imobiliari din Targu Jiu, care iti vor gasi locuinta ideala pe tot teritoriul judetului Gorj.