10 Lucruri Bine De Stiut Atunci Cand Vrei Sa Cumperi O Casa Noua

Vrei sa iti cumperi o casa noua? Sa te muti din blocul cu 4 etaje, undeva la curte si gradina?

Sau vrei ca prima locuinta pe care ai de gand sa o achizitionezi, sa fie un apartament intr-un complex rezidential, cu acces la diferite facilitati?

Daca ai raspuns cu “da” la una din intrebarile de mai sus, atunci articolul acesta este pentru tine.

Iti voi prezenta in cele ce urmeaza, 10 lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand cumperi o casa noua.

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa noua

Una dintre cele mai mari greseli pe care majoritatea cumparatorilor de case o fac, este sa presupuna ca totul in casa lor va functiona perfect, doar pentru ca aceasta este noua.

Indiferent de cat de precisi si atenti pot fi constructorii, nu exista casa perfecta. Tocmai de aceea am pregatit acest articol pentru tine, ca tu sa stii ce anume trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi o casa.

Apeleaza la un specialist

Fiind vorba de o constructie noua, este foarte important sa verifici tot ce tine de instalatii, adica: circuite electrice, instalatii sanitare, tevi de apa, centrala, radiatoare.

Totodata, ce mai trebuie sa stii atunci cand cumperi o casa, este ca trebuie sa verifici sistemul de jgheaburi si burlane: scurgerile mari de apa care ajung la structura de rezistenta, pot afecta puternic zidurile si chiar fundatia casei sau a blocului.

Daca, consideri ca nu ai experienta necesara pentru a face singur aceste verificari, apeleaza la un specialist.

Indeparteaza vaporii de apa

Un alt lucru la care sa fii atent cand cumperi o casa, este ca intr-o locuinta nou construita, nu este bine sa te muti mai devreme de o luna. Asta deoarece materialele pe baza de siliciu, precum betonul, inca genereaza pierderi de apa.

De asemenea, este bine sa verifici existenta “aerisirilor” (acele gauri facute in camera profilului - ele permit incaperii sa “respire”).

In cazul in care acestea sunt acoperite de tencuiala, trebuie sa stii ca le poti curata. Daca nu vei face asta, vor aparea condensul si mucegaiul.

Totodata, igrasia nu ar trebui sa apara in casa noua.

Ea se va instala, doar daca exista scurgeri de apa, condens sau daca au fost grabite etapele de constructie.

Pentru a fii sigur ca nu vei avea parte de astfel de neplaceri, imobilul trebuie bine aerisit, chiar si dupa ce te-ai mutat.

De asemenea, evita sa acoperi peretii cu tapet in primul an, pentru ca, daca acestia au inca un grad ridicat de umiditate, vor dezvolta mucegai.

Asigura-te de calitatea constructiei

Un imobil nou, nu ar trebui cumparat fara Cartea Constructiei (document ce include toate etapele procesului de constructie, informatii cu privire la materialele folosite) cat si fara garantie.

Garantia de buna executie pentru instalatii si finisaje, trebuie precizata in contractul de vanzare cumparare al casei.

Totodata, un alt aspect pe care trebuie sa il stim cand cumparam o casa, este ca legea il obliga pe constructor, sa asigure o garantie a structurii de rezistenta, pentru o perioada de 50 de ani.

Fisurile sunt normale la inceput

Timp de un an de zile, orice constructie noua inca „lucreaza” - spun specialistii in domeniu.

In acest rastimp, este normal sa apara fisuri in pereti.

Acestea nu ar trebui sa fie mai mari de un milimetru, iar in cazul in care depasesc aceasta grosime, trebuie contactat constructorul.

Verificari periodice

Pentru o intretinere optima pe termen lung, invelitorile casei sau ale blocului trebuie verificate periodic, o data la cativa ani, pentru a evita aparitia scurgerilor. De asemenea, partile din lemn trebuie reconditionate, vopsite, pentru a preveni degradarea lor.

Asigura-te ca vei cunoaste toate detaliile casei in care vrei sa te muti. Instructiunile de mai sus, reprezinta "manualul de utilizare" al viitoarei tale locuinte.

Pretul actelor de vanzare cumparare ale casei

Odata identificat imobilul dorit pentru achizitionare, trebuie sa stii ca in calitate de cumparator, va trebuie sa achiti o taxa de intabulare catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, din raza imobilului pe care vrei sa il achizitionezi.

Taxa aplicabila actului de vanzare cumparare, difera in functie de cumparator.

Daca persoana care vrea sa cumpere locuinta este persoana fizica, atunci se aplica 0,15% din pretul vanzarii (dar nu mai putin de 60 lei pentru fiecare numar cadastral).

Daca ne referim la o persoana juridica, se va aplica 0,5% (dar nu mai putin de 60 lei pentru fiecare numar cadastral).

Onorariul notarial este reglementat prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 46/C din 6 Ianuarie 2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 133 din 22 Februarie 2011.

Acest onorariu contine o parte fixa plus una procentuala, in functie de pretul vanzarii. Sumele difera in functie de pretul vanzarii, existand mai multe praguri si procente.

Intotdeauna se va utiliza cursul BNR din ziua semnarii contractului de vanzare cumparare.


Actele necesare pentru cumpararea unei case

In primul rand, este nevoie sa fie prezentate actele de proprietate ale vanzatorului, care atesta proprietatea acestuia asupra imobilului ce urmeaza sa fie vandut.

Actele de proprietate variaza de la caz la caz, de la contractul de vanzare, donatie, schimb, certificat de mostenitor, titlu de proprietate, hotarare judecatoreasca, act de adjudecare.

Pe langa actele de proprietate ale imobilului, mai sunt necesare urmatoarele documente:

 • dosarul cadastral si incheierea de intabulare a acestuia;
 • adeverinta de la asociatia de proprietari a imobilului, semnata de presedinte si administrator, prin care se atesta achitarea cotelor aferente intretinerii;
 • ultimele facturi pentru utilitati si chitantele aferente;
 • certificatul de performanta energetica al cladirii sau al apartamentului;
 • certificatul fiscal emis de Directia Taxe si Impozite Locale, emis pentru fiecare vanzator in parte.

Asigura-te ca proprietarul dispune de toate aceste documente, deoarece doar atunci poti si semna antecontractul.

Actele necesare antecontractului prin Prima Casa

La incheierea antecontractului prin programul Prima Casa, sunt necesare urmatoarele acte:

 • actele de proprietate (atat actul de proprietate prin care vanzatorul a dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului cat si actele de proprietate din istoric, respectiv ale fostilor proprietari);
 • incheierea de intabulare a dreptului de proprietate;
 • documentatia cadastrala;
 • actele de identitate.

Timpul in care se poate incheia un contract de vanzare cumparare al casei

Contractul de vanzare cumparare al casei, se poate incheia în 3-4 zile in regim normal, si in aproximativ 2 zile in regim de urgenta (presupune si eliberarea extrasului de autentificare in regim de urgenta de la OCPI).

Alte detalii bine de avut in vedere

 • Analizeaza-ti cu grija stilul de viata, astfel incat sa stii de ce tip de locuinta ai nevoie. O casa trebuie sa fie bine facuta, insa in aceeasi masura este important sa te raportezi la stilul tau atunci cand faci alegerea finala. Daca esti o persoana mai linistita, cu siguranta nu vei alege o zona centrala, galagioasa. Iar daca preferi agitatia, nu te vei orienta spre o zona periferica.
 • Gandeste-te la viitor. Ia in considerare eventualele modificari care pot surveni in viata ta. Schimbarea locului de munca, intemeierea unei familii sau venirea pe lume a copiilor tai. Aceste evaluari, te pot ajuta sa iti dai seama la ce fel de casa sa te raportezi.

Achizitia unei case noi, este un pas foarte important in viata ta si uneori ti se poate parea ca intregul proces este lung si plin de obstacole.

Tocmai de aceea noi suntem la dispozitia ta. Impreuna, putem gasi solutia perfecta pentru tine.

Ne poti contacta, sunand la numarul de telefon 0737 800 000.