Programul Prima Casa

Programul Prima Casa

Prima Casă este un program al Guvernului României, lansat la data de 20 mai 2009, destinat sprijinirii persoanelor care achiziționează pentru prima dată o locuință şi nu au beneficiat în trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul garantează 80% din valoarea împrumutului pentru cumpărarea locuinței.

Valoarea maximă a creditului este de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu există limită de vârstă.

Până în prezent (iulie 2010) au fost achiziționate 24.300 de locuințe prin programul Prima Casă, valoarea totală a garanțiilor acordate de stat fiind de aproape 1 miliard de euro.

Etape

În prima etapă, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat garanții pentru mai mult de 18.500 de locuințe, în valoare de aproximativ 770 milioane euro. Valoarea maximă a unui împrumut a fost de 57.000 de euro.

În etapa a doua a programului, care a demarat în februarie 2010, Fondul a acordat garanții pentru aproximativ 5.800 de locuințe, valoarea acestora fiind de circa 220 milioane euro. Bugetul alocat în 2010 pentru susținerea achiziției primei locuințe este de 700 de milioane de euro, față de un miliard de euro alocați în 2009. Creditul Prima Casă reprezintă un credit acordat în lei sau în euro în vederea:

1. achiziţionării unei locuinţe finalizate;

2.achiziţionării unei locuinţe nefinalizate, aflate în diverse stadii de construcţie, dar ce urmează a se achiziţiona imediat după finalizarea ei (banca va emite o promisiune unilaterală de creditare);

3. construcţia unei locuinţe.

Clienţii eligibili pentru creditul Prima Casă sunt persoanele care fie nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Programul Prima Casă, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp.

Valoarea acordată prin credit Prima Casă este de 57.000 euro pentru achiziţie locuinţă finalizată sau 66.500 euro, doar pentru construcţiile noi, care au autorizaţie de construcţie eliberată după data de 22.02.2010, iar un avans Prima Casă este de minim 5%.

Perioada de creditare este de minim 120 luni şi maxim 360 luni. Veniturile acceptate pentru credite Prima Casă sunt cele standard acceptate de bănci: venituri din salarii, pensii, drepturi de autor, rente viagere, dividend, activităţi independente, diurne personal Navigant, cu excepţia veniturilor din chirii.

Pentru anul 2016, Guvernul României a stabilit un plafon Prima Casă de 1.5 milioane euro.