Programul Prima Casa

Programul Prima Casa

Prima Casă este un program al guvernului României, lansat la data de 20 mai 2009, destinat sprijinirii persoanelor care achiziționează pentru prima dată o locuință È™i nu au beneficiat în trecut de credit ipotecar. Prin acest program, guvernul garantează 80% din valoarea împrumutului pentru cumpărarea locuinței.

Valoarea maximă a creditului este de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu există limită de vârstă.

Până în prezent (iulie 2010), au fost achiziționate 24.300 de locuințe prin programul Prima Casă, valoarea totală a garanțiilor acordate de stat fiind de aproape 1 miliard de euro.

Etape

În prima etapă, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat garanții pentru mai mult de 18.500 de locuințe, în valoare de aproximativ 770 milioane euro. Valoarea maximă a unui împrumut a fost de 57.000 de euro.

În etapa a doua a programului, care a demarat în februarie 2010, Fondul a acordat garanții pentru aproximativ 5.800 de locuințe, valoarea acestora fiind de circa 220 milioane euro. Bugetul alocat în 2010 pentru susținerea achiziției primei locuințe este de 700 de milioane de euro, față de un miliard de euro alocați în 2009. Creditul Prima Casa reprezinta un credit acordat in lei sau in euro in vederea:

1.achizitionarii unei locuinte finalizate;

2.achizitionarii unei locuinte nefinalizate, aflate in diverse stadii de constructie, dar ce urmeaza a se achizitiona imediat dupa finalizarea ei (banca va emite o promisiune unilaterala de creditare);

3.constructia unei locuinte.

Clientii eligibili pentru creditul Prima Casa sunt persoanele care fie nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Programul Prima Casa, in suprafata utila mai mica de 50 mp.

Valoarea acordata prin credit Prima Casa este de 57.000 euro pentru achizitie locuinta finalizata sau 66.500 euro, doar pentru constructiile noi, care au autorizatie de constructie eliberata dupa data de 22.02.2010, iar un avans Prima Casa este de minim 5%.

Perioada de creditare este de minim 120 luni si maxim 360 luni. Veniturile acceptate pentru credite Prima Casa sunt cele standard acceptate de banci: venituri din salarii, pensii, drepturi de autor, rente viagere, dividend, activitati independente, diurne personal Navigant, cu exceptia veniturilor din chirii.

Pentru anul 2016, Guvernul Romaniei a stabilit un plafon Prima Casa de 1.5 milioane euro.