Drepturile/obligațiile chiriașului/proprietarului

Numarul persoanelor care inchiriaza apartamente sau case, a crescut destul de mult in ultimii ani, in special in orasele mari ale tarii, unde se prefera chiria in locul achizitiei.

Iar motivele pentru care se prefera chiria, sunt destule.

De la flexibilitatea alegerii unui apartament aproape de locul de munca (in cazul in care stii ca jobul tau se poate schimba), la lipsa grijilor legate de plata impozitului pe proprietate, a costurilor cu reparatiile, cu alte modernizari sau reabilitari.

Asta nu inseamna ca iti poti face neaparat "de cap".

Exista anumite drepturi si obligatii pe care le au, atat proprietarii de apartamente sau de locuinte, in general, cat si chiriasii.

Relatiile existente intre chiriasi si proprietari, sunt reglementate de catre Noul Cod Civil, la sectiunea "Contractul de locatiune", art. 1777-1835, intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.

Asadar, haide sa vedem in primul rand care sunt drepturile si obligatiile chiriasului.

Drepturile chiriasului fara contract

Ce trebuie sa stii in primul rand, este ca absenta unui contract legal intre proprietar si locatar, poate duce la abuzuri de ambele parti.

Astfel, drepturile chiriasului fara contract, sunt destul de limitate, aproape inexistente.

Va fi greu sa rezolvi problemele ce pot aparea pe parcurs, in cazul in care proprietarul refuza sa isi faca datoria.

Iar gandul ca poti lua un alt tip de masuri pentru a-ti rezolva problemele, nu iti va fi de mare folos, fara sa ai un suport legal, un contract de inchiriere, semnat de ambele parti.

Iti recomand sa te informezi bine, inainte de a face acest pas, si sa semnezi un contract de inchiriere.

Drepturile chiriasului

Noul Cod Civil, prevede clar faptul ca, locuinta in care chiriasul doreste sa se mute, trebuie sa fie in stare corespunzatoare pentru a fi folosita.

chiriasii trebuie sa primeasca locuinta, impreuna cu toate accesoriile sale, pentru a le putea folosi, pe toata durata contractului lor de inchiriere.

in ceea ce priveste reparatiile care pot fi necesare ulterior, astfel incat bunul inchiriat sa fie pastrat in stare corespunzatoare, acestea vor fi efectuate de proprietar, dupa cum se arata in actul normativ citat mai sus.

In schimb, reparatiile locative, a caror necesitate rezulta din folosinta obisnuita a bunului (de pilda, asa zisele reparatii curente: schimbatul unui bec, a unei broaste, si altele) vor fi suportate de chirias.

Daca dupa ce s-a incheiat contractul, se iveste nevoia unor reparatii care sunt, in mod normal si legal, in sarcina proprietarului, iar acesta din urma nu ia de indata masurile cuvenite, reparatiile pot fi facute de chirias.

In cazul acesta, proprietarul este obligat sa plateasca contravaloarea reparatiilor.

Conform reglementarilor legale, proprietarul este obligat sa intreprinda tot ceea ce este necesar, astfel incat chiriasul sa se poata bucura de confortul locuintei inchiriate.

De asemenea, proprietarul este dator sa se abtina de la orice fapt, care ar impiedica, diminua sau stanjeni chiriasul sa se bucure de beneficiile locuintei inchiriate.

Proprietarul garanteaza impotriva tuturor viciilor/riscurilor care impiedica sau micsoreaza folosirea imobilului, chiar daca nu a luat cunostinta de ele, la incheierea contractului.

Mai mult, chiriasul are dreptul sa primeasca despagubiri din partea proprietarului, atunci cand viciile pot provoca prejudicii asupra vietii, sanatatii sau integritatii sale corporale.

In cazul in care proprietarul nu remediaza situatia in cel mai scurt timp, chiriasul are dreptul la o scadere considerabila a chiriei.

In plus, daca viciile sunt atat de grave incat, daca le-ar fi cunoscut, chiriasul nu ar fi luat apartamentul sau casa in locatiune, acesta, are chiar dreptul de a rezilia contractul de inchiriere.

Chiriasul poate intrebuinta partile si instalatiile de folosinta comuna ale cladirii, potrivit destinatiei fiecareia.

Chiriasul are dreptul de a rezilia unilateral contractul cu un termen de preaviz de 60 de zile, daca inchirierea este pe durata determinata.

Obligatiile chiriasului

Pe langa drepturile enumerate mai sus, chiriasul are si cateva obligatii prevazute de Noul Cod Civil.

Acesta trebuie sa plateasca chiria in cuantumul si la termenul stabilite prin contract.

In lipsa unei stipulatii clare in acest sens, ceea ce plateste chiriasul catre proprietar, conform reglementarilor legale, trebuie planificat, dupa cum urmeaza:

  • un avans pentru toata durata contractului, daca aceasta nu depaseste o luna;
  • in prima zi lucratoare a fiecarei luni, daca durata locatiunii este mai mare de o luna, dar mai mica de un an;
  • in prima zi lucratoare a fiecarui trimestru, daca durata locatiunii este de cel putin un an.

Totodata, chiriasul este obligat sa foloseasca bunul luat in locatiune cu prudenta si diligenta, precum si sa il restituie la incetarea, din orice cauza, a contractului de locatiune.

De asemenea, daca chiriasul modifica bunul ori ii schimba destinatia, astfel incat il prejudiciaza pe proprietar, acesta din urma poate cere daune-interese sau chiar rezilierea contractului.

O alta indatorire a chiriasului, este aceea de a permite examinarea locuintei de catre proprietar la intervale de timp rezonabile in raport cu natura si destinatia bunului, precum si de catre cei care doresc sa il cumpere sau care, la incetarea contractului, doresc sa il ia in locatiune.

Obligatii ale chiriasului fata de asociatia de proprietari, nu exista intr-un mod direct.

Chiriasul nu poate fi membru al asociatiei de proprietari.

Obligatiile chiriasului fata de asociatia de proprietari sunt cele stabilite de comun acord cu proprietarul prin contract, si se refera strict la plata intretinerii, inclusiv cota pentru reparatiile comune ale blocului.

Evacuarea chiriasului

Chiriasii pot fi executati silit in baza contractului de inchiriere.

Potrivit art. 1798 din Noul Cod Civil, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata, care au fost inregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege.

Evacuarea chiriasilor fara contract, se face pe cale amiabila.

Contractul de inchiriere

Pentru a inregistra contractul de inchiriere, locatorul depune la Fisc, in doua exemplare, o declaratie de inregistrare a contractelor de locatiune, insotita de contractul propriu-zis, in original si copie.

Organul fiscal certifica conformitatea copiei contractului de locatiune cu originalul, si restituie locatorului originalul.

Atat pentru proprietarii persoane fizice, cat si pentru cei persoane juridice, contractele de locatiune se inregistreaza in termen de 5 zile de la data depunerii documentelor la Fisc, in Registrul contractelor de locatiune, organizat la nivelul organelor fiscale competente.

Data inregistrarii contractelor de locatiune este data depunerii acestora la registratura organului fiscal competent sau data postei, se mai precizeaza in procedura citata.

Daca te intereseaza legea chiriasului in spatiile comerciale, gasesti detalii in art. 1828 coroborat cu art. 1778 alin.2 din Codul Civil.

Drepturile si obligatiile proprietarilor de apartamente

Proprietarii de locuinte, au dreptul de a rezilia contractul in cazul neindeplinirii obligatiilor de catre chirias.

Acestia, mai au dreptul de a solicita chiriasului, plata de despagubiri pentru eventualele prejudicii aduse acestora.

Proprietarii de apartamente sunt indreptatiti sa primeasca periodic, o informare electronica sau scrisa, cu privire la situatia financiara a asociatiei. Concret, administratorii trebuie sa se ocupe de "informarea trimestriala, cu privire la situatia financiara, cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de proprietari", conform Legii nr. 34/2015.

Din 18 noiembrie 2015, proprietarii de apartamente au dreptul sa ceara presedintelui si administratorului asociatiei, adeverinte cu situatia cheltuielilor privind intretinerea.

Obligatiile proprietarului in contractul de inchiriere

Odata semnat contractul de inchiriere, proprietarul trebuie sa predea chiriasului locuinta, in stare buna de folosinta.

Proprietarul trebuie sa efectueze toate reparatiile (instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, instalatii de colectare a deseurilor) care sunt necesare pentru ca, chiriasul sa beneficieze de conditii bune, pe toata durata inchirierii locuintei.

Proprietarul trebuie sa efectueze reparatiile privind partile comune (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare etc.).

Proprietarul are obligatia de a nu-l deranja pe chirias (sa nu intre in casa in absenta lui in casa sau sa faca vizite neanuntate).

Ai mare grija!

Daca semnezi un contract de inchiriere, tu ca proprietar platesti un impozit de 10% si se aplica la o baza de 60% din valoarea chiriei.

In schimb, daca inchiriezi locuinta printr-un acord verbal, pentru a te sustrage de la plata impozitului aferent chiriei incasate, risti sa fii acuzat de evaziune fiscala si sa te alegi cu dosar penal.

  • Daca ai in continuare intrebari legate de procedura de inchiriere a unui apartament,
  • daca nu stii cui trebuie sa te adresezi pentru a inregistra contractul de inchiriere,
  • daca ai un apartament de inchiriat si ai nevoie de o mana de ajutor pentru a gasi chiriasii potriviti,
  • sau daca, te afli la polul opus: cauti un imobil pentru a-l inchiria, insa nu reusesti sa gasesti o oferta buna...

te putem ajuta noi. Daca esti din Targu Jiu, ne poti suna la numarul de telefon 0737 800 000  si noi vom raspunde bucurosi solicitarii tale.