Totul despre comisioanele agenției imobiliare

Marea majoritate a lumii stie ca e mult mai eficient sa lase specialistii sa se ocupe de tot atunci cand isi doresc sa vanda / cumpere / inchirieze un imobil sau un teren.

E vorba in primul rand de timpul alocat sarcinii si de bataia de cap pe care o pot evita cu usurinta. Vom vorbi cu alta ocazie mai multe despre avantajele pe care le are consultanta pe care ti-o ofera un agent imobiliar cu experienta.

Subiectul momentului este legat insa, de ceea ce ii infricoseaza cel mai tare pe oameni: comisionul agentiei imobiliare.

Fel si fel de intrebari isi scot capul la iveala cand citesti aceste randuri. Nu am vreo indoiala in aceasta privinta. De altfel este si normal sa fie asa, doar nu te scot banii afara din casa.

Ok, e clipa sa punem degetul pe rana si sa vedem despre ce e vorba, sa iti facem ordine in gandurile ce nu iti dau pace.

Intrebari legate de comisioanele care se platesc unei agentii imobiliare

 • Cat inseamna comisionul unei agentii imobiliare pentru vanzator?
 • Care este comisionul agentiei imobiliare la inchirieri?
 • Cand se plateste comisionul agentiei imobiliare?
 • Se plateste comision agentiei imobiliare si la cumpararea unui apartament?
 • Ce specificatii are mai exact contractul de comision al unei agentii imobiliare, ce implica acesta?

Nu te panica, impreuna, cu calm, vom gasi raspunsul la fiecare dintre intrebarile tale.

Cine plateste comisionul agentiei imobiliare?

Pentru a nu o lungi fara rost, e nevoie sa stii inca din capul locului ca atat vanzatorul, cat si cumparatorul se lovesc de comisionul agentiei imobiliare. E simplu ca buna ziua.

In cazul in care iti da cu virgula chestia asta, gandeste-te ca serviciile pe care compania le ofera sunt diferite.

Pe de o parte se ocupa cu promovarea online si offline a imobilului pus la vanzare, iar pe cealalta parte tine cont de nevoile persoanei interesate si o pune la curent cu ce a mai aflat referitor la cererea sa.

Cumparatorul are beneficiile sale, chiar daca vanzatorul pare la o prima vedere mai castigat.

S-a zis cu verificarea zilnica a rubricii de imobile din ziare, dar si cu durerea ochilor cauzata de verificarea excesiva a site-urilor de specialitate. Ce zici, merita, nu-i asa?

Cand se plateste comisionul datorat agentiei imobiliare?

Mergand mai departe, iti pot spune ca nu vei plati de 100 de ori. Nicidecum.

In contractul de comision al agentiei imobiliare, pe care solicitantul serviciilor il va semna chiar la inceputul colaborarii, scrie negru pe alb ca plata se va face abia la momentul finalizarii tranzactiei dorite.

Toate etapele pe care le facem intra in pret. Vei sti detaliile din primul moment, motiv pentru care nu exista sansa unor costuri ascunse. Transparenta e la ea acasa.

Vanzatorii pot sta linistiti pentru ca vor achita abia atunci cand banii in urma tranzactiei le ajung in cont. Scopul agentiei este sa le fie de ajutor, nu sa ii jupoaie de vii.

In plus, anumite agentii ofera bonusuri clientilor sai. Domina Imobiliare are, spre exemplu, consultanta gratuita pentru beneficiarii sai (cu privire la pret sau orice altceva) pe tot parcursul colaborarii.

Bine, bine, dar pe mine ma intereseaza partea financiara, vei spune. Am ajuns si la acest aspect.

Ce comision percepe o agentie imobiliara?

Vestea soc e ca difera comisionul in functie de agentia imobiliara la care se apeleaza.

Nu am de unde sa stiu toate preturile de pe piata, insa iti voi exemplifica cum sta treaba cu comisionul agentiilor imobiliare din Gorj si iti poti face o idee generala.

Tin sa precizez ca sunt sumele reale pe care firma Domina Imobiliare le practica.

Poate ca nu avem noi cele mai mici comisioane posibile, dar te asiguram ca iti vom duce treaba la bun sfarsit intr-un mod eficient.

PENTRU PROPRIETATI DIN TARGU JIU

Vanzari sub 100.000 RON

 • Comision proprietar taxa fixa 3000 lei
 • Comision cumparator taxa fixa de 1000 lei

Vanzari peste 100.000 RON

 • Comision proprietar 3%
 • Comision cumparator 1%

Inchirieri

 • Comision proprietar 100% valoarea chiriei
 • Comision chirias imobil cu destinatie rezidentiala 50% din valoarea chiriei
 • Comision chirias imobil cu destinatie comerciala 100% valoarea chiriei

La aceste costuri se mai adauga si TVA, in valoare de 19%

PENTRU PROPRIETATI DIN ALTE LOCALITATI

Vanzari sub 100.000 RON

 • Comision proprietar taxa fixa 4000 lei
 • Comision cumparator taxa fixa de 1000 lei

Vanzari peste 100.000 RON

 • Comision proprietar 4%
 • Comision cumparator 1%

Inchirieri

 • Comision proprietar 100% valoarea chiriei
 • Comision chirias 100% valoarea chiriei

La aceste costuri se mai adauga si TVA, in valoare de 19%

Asadar, atunci cand ne referim la proprietati din Targu Jiu, pentru vanzari mai mici de 100.000 RON, comisionul agentiei pentru vanzatorul unui apartament este de 3.000 lei +TVA, iar cel al cumparatorului este - 1.000 lei +TVA.

In cazul vanzarilor ce depasesc suma de 100.000 RON, trecem la procente. Comisionul agentiei imobiliare la vanzare este 3% din valoarea tranzactiei + TVA si cel al cumparatorului este 1% + TVA.

Cat despre "relatiile de lunga durata", pentru inchirierea spatiilor cu destinatie rezidentiala, agentia imobiliara percepe un comision de 100% + TVA proprietarului si  un comision de 50% din valoarea chiriei + TVA chiriasului. Pentru inchirierea spatiilor cu destinatie comerciala, comisionul ambelor parti contractante este 100% suma chiriei unei luni + TVA.

Lucrurile se schimba atunci cand iesim din localitatea de resedinta si preturile cresc putin.

Cumparatorul are de a face cu aceleasi sume, insa vanzatorul va scoate cu 1.000 de lei mai mult din buzunar cand imobilul nu depaseste 100.000 RON (4.000 lei in total) si la fel se intampla cu cele mai scumpe de atat (4% in loc de 3%).

Cand ne gandim la chirii, atat proprietarul cat si chiriasul contracteaza serviciile noastre imobiliare si se percepe un comision de 100% valoarea chiriei + TVA.

Ne permitem sa utilizam aceste tarife deoarece serviciile noastre sunt impecabile. Agentiile cu preturi mai mici au de regula servicii pe masura.

O promovare de calitate inseamna sume consistente, e de la sine inteles.

Ce conteaza mai mult pentru tine: Pretul sau Costul final?

De regula, tindem sa credem ca un cost mai mic inseamna mai bine, mai multi bani ramasi in buzunarul nostru. Insa nu este mereu asa.

Cateodata, a strange buzunarul, a te zgarci la pret, te face sa inregistrezi per total un cost mai mare decat te asteptai initial.

Vei pierde timp suplimentar, vei depune mai mult efort, te vei stresa si enerva mult mai mult decat daca ai fi platit pe cei mai buni sa se ocupe de tranzactia imobiliara dorita.

Cum ti se pare acum conceptul de “comision”? Ti-e totul clar? Esti dispus sa il platesti si sa scapi de griji?

Daca esti in cautarea unei agentii imobiliare din Targu Jiu sau imprejurimi, convinge-te de profesionalismul agentiei Domina Imobiliare discutand cu unul dintre agentii nostri iscusiti prin telefon, la 0737.800.000, sau facandu-ne o vizita la sediul din Str. Tudor Vladimirescu, Nr. 48, Loc. Targu Jiu, Jud. Gorj.