Totul despre comisioanele agenției imobiliare

Majoritatea lumii știe că e mult mai eficient să lase specialiștii să se ocupe de tot atunci când își doresc să vândă / cumpere / închirieze un imobil sau un teren.

E vorba în primul rând de timpul alocat sarcinii și de bătaia de cap pe care o pot evita cu ușurință. Vom vorbi cu altă ocazie mai multe despre avantajele pe care le are consultanță pe care ți-o oferă un agent imobiliar cu experiență.

Subiectul momentului este legat însă, de ceea ce îi înfricoșează cel mai tare pe oameni: comisionul agenției imobiliare.

Fel și fel de întrebări își scot capul la iveală când citești aceste rânduri. Nu am vreo îndoială în această privința. De altfel este și normal să fie așa, doar nu te scot banii afară din casă.

Ok, e clipa să punem degetul pe rană și să vedem despre ce e vorba, să îți facem ordine în gândurile ce nu îți dau pace.

Întrebări legate de comisioanele care se plătesc unei agenții imobiliare

  • Cât înseamnă comisionul unei agenții imobiliare pentru vânzător?
  • Care este comisionul agenției imobiliare la închirieri?
  • Când se plătește comisionul agenției imobiliare?
  • Se plătește comision agenției imobiliare și la cumpărarea unui apartament?
  • Ce specificații are mai exact contractul de comision al unei agenții imobiliare, ce implica acesta?

Nu te panica, împreună, cu calm, vom găsi răspunsul la fiecare dintre întrebările tale.

Cine plătește comisionul agenției imobiliare?

Pentru a nu o lungi fără rost, e nevoie să știi încă din capul locului ca atât vânzătorul, cât și cumpărătorul se lovesc de comisionul agenției imobiliare. E simplu ca bună ziua.

În cazul în care îți dă cu virgulă chestia asta, gândește-te că serviciile pe care compania le oferă sunt diferite.

Pe de o parte se ocupă cu promovarea online și offline a imobilului pus la vânzare, iar pe cealaltă parte ține cont de nevoile persoanei interesate și o pune la curent cu ce a mai aflat referitor la cererea sa.

Cumpărătorul are beneficiile sale, chiar dacă vânzatorul pare la o primă vedere mai câștigat.

S-a zis cu verificarea zilnică a rubricii de imobile din ziare, dar și cu durerea ochilor cauzată de verificarea excesivă a site-urilor de specialitate. Ce zici, merită, nu-i așa?

Când se plătește comisionul datorat agenției imobiliare?

Mergând mai departe, îți pot spune că nu vei plăti de 100 de ori. Nicidecum.

În contractul de comision al agenției imobiliare, pe care solicitantul serviciilor îl va semna chiar la începutul colaborării, scrie negru pe alb că plata se va face abia la momentul finalizării tranzacției dorite.

Toate etapele pe care le facem intra în preț. Vei ști detaliile din primul moment, motiv pentru care nu există șansa unor costuri ascunse. Transparența e la ea acasă.

Vânzătorii pot sta liniștiti pentru că vor achita abia atunci când banii în urma tranzacției le ajung în cont. Scopul agenției este să le fie de ajutor, nu să îi jupoaie de vii.

În plus, anumite agenții oferă bonusuri clienților săi. Domina Imobiliare are, spre exemplu, consultanța gratuită pentru beneficiarii săi (cu privire la preț sau orice altceva) pe tot parcursul colaborării.

Bine, bine, dar pe mine mă interesează partea financiară, vei spune. Am ajuns și la acest aspect.

Ce comision percepe o agenție imobiliară?

Vestea șoc e că diferă comisionul în funcție de agenția imobiliară la care se apelează.

Nu am de unde să știu toate prețurile de pe piață, însă îți voi exemplifica cum stă treaba cu comisionul agențiilor imobiliare din Gorj și îți poti face o idee generală.

Țin să precizez că sunt sumele reale pe care firma Domina Imobiliare le practică.

Poate că nu avem noi cele mai mici comisioane posibile, dar te asigurăm că îți vom duce treaba la bun sfarșit într-un mod eficient.

PENTRU PROPRIETĂȚI DIN TÂRGU JIU

Vânzări sub 170.000 RON

  • Comision proprietar taxă fixă 5000 lei
  • Comision cumpărător 0%

Vânzări peste 170.000 RON

  • Comision proprietar 3%
  • Comision cumpărător 0%

Închirieri

  • Comision proprietar contravaloarea unei chirii
  • Comision chiriaș 0%

La aceste costuri se mai adaugă și TVA, în valoare de 19%

PENTRU PROPRIETĂȚI DIN ALTE LOCALITĂȚI

Vânzări sub 170.000 RON

  • Comision proprietar taxă fixă 6000 lei
  • Comision cumpărător 0%

Vânzări peste 170.000 RON

  • Comision proprietar 4%
  • Comision cumpărător 0%

Închirieri

  • Comision proprietar contravaloarea a două chirii
  • Comision chiriaș 0%

La aceste costuri se mai adaugă și TVA, în valoare de 19%

Așadar, atunci când ne referim la proprietăți din Târgu Jiu, pentru vânzări mai mici de 170.000 RON, comisionul agenției pentru vânzătorul unui apartament este de 5.000 lei +TVA, iar cel al cumpărătorului este de 0%.

În cazul vânzărilor ce depășesc suma de 170.000 RON, trecem la procente. Comisionul agenției imobiliare la vânzare este 3% din valoarea tranzacției + TVA și cel al cumpărătorului este 0%.

Cât despre "relațiile de lungă durată", pentru închiriere, agenția imobiliară percepe un comision de 100% + TVA proprietarului și un comision de 0% chiriașului. 

Lucrurile se schimbă atunci când iesim din localitatea de reședință și prețurile cresc puțin.

Cumpărătorul are de a face cu aceleasi sume, însă vânzătorul va scoate cu 1.000 de lei mai mult din buzunar când imobilul nu depășește 170.000 RON (6.000 lei în total) și la fel se întâmplă cu cele mai scumpe de atât (4% în loc de 3%).

Când ne gândim la chirii, proprietarul contractează serviciile noastre imobiliare și se percepe un comision echivalent cu contravaloarea a două chirii + TVA.

Ne permitem să utilizăm aceste tarife deoarece serviciile noastre sunt impecabile. Agențiile cu prețuri mai mici au de regulă servicii pe măsură.

O promovare de calitate înseamnă sume consistente, e de la sine înțeles.

Ce contează mai mult pentru tine: Prețul sau Costul final?

De regulă, tindem să credem că un cost mai mic înseamnă mai bine, mai mulți bani rămași în buzunarul nostru. Însă nu este mereu așa.

Câteodată, a strânge buzunarul, a te zgârci la preț, te face să înregistrezi per total un cost mai mare decât te așteptai inițial.

Vei pierde timp suplimentar, vei depune mai mult efort, te vei stresa și enerva mult mai mult decât dacă ai fi plătit pe cei mai buni să se ocupe de tranzacția imobiliară dorită.

Cum ți se pare acum conceptul de “comision”? Ți-e totul clar? Esti dispus să îl plătești și să scapi de griji?

Dacă ești în căutarea unei agenții imobiliare din Târgu Jiu sau imprejurimi, convinge-te de profesionalismul agenției Domina Imobiliare discutând cu unul dintre agenții noștri iscusiți prin telefon, la 0737.800.000, sau făcându-ne o vizită la sediul din Str. Tudor Vladimirescu, Nr. 48, Loc. Târgu Jiu, Jud. Gorj.

0737 800 000