Tot ce trebuie să știi înainte să-ți vinzi casa

In ziua de azi nu e tocmai floare la ureche sa faci tranzactii imobiliare. Asa ca, inainte de a decide sa-ti vinzi imobilul si sa te apuci sa-i faci publicitate in stanga si-n dreapta, citeste cu atentie randurile de mai jos.

De asemenea, in cazul in care preferi sa vezi si sa asculti concomitent informatiile, ti-am pregatit un video perfect ajustat dorintei tale.

Pentru ca tu sa intelegi cat mai exact situatiile cu care te vei confrunta in momentul in care iti pui locuinta la vanzare, vom lua o situatie ipotetica.

Ion, un domn respectabil, doreste sa isi vanda casa. El e constient ca pe piata imobiliara exista multe persoane ce ar putea fi interesate de oferta lui, motiv pentru care se gandeste la cea mai buna metoda de a-l atrage pe clientul care e dispus sa ii dea cei mai multi bani.

Desigur, asta nu e de ajuns, iar el spera sa obtina acei bani intr-un timp cat mai scurt si cu un minim de efort.

 

Vinzi singur, angajezi un agent de intermediere sau… apelezi la reprezentarea locuintei?

Pentru a-si vinde casa, Ion crede ca are doua variante. Daca prima e simpla si implica faptul ca el se va ocupa personal de toate etapele pentru vanzarea casei, cea de a doua optiune se refera la angajarea unui agent de intermediere.

Cu toate ca agentul usureaza munca, acesta ia comision din ambele parti: atat de la vanzator, cat si de la cumparator.

Exista totusi o a treia varianta, una despre care Ion nu a auzit pana acum. E vorba de agentul de reprezentare. Acesta lucreaza practic pentru o singura persoana, in cazul nostru pentru Ion, si nu taxeaza cealalta parte.

Astfel, sansele lui Ion de vanzare vor creste. De ce?

  • agentia imobiliara va face demersurile necesare pentru o promovare eficienta a casei sale, avand la baza experienta anterioara in tranzactionarea cu imobile
  • din moment ce nu mai incaseaza comision de la cumparator, ci doar de la vanzator, cumparatorii vor apela nestingheriti la serviciile agentiei imobiliare, pentru a-si gasi imobilul dorit. Si poate ca, in baza de date cu cumparatori, se afla deja si cumparatorul ideal pentru casa pe care Ion o are de vanzare. Astfel, tranzactia se va realiza mai rapid decat Ion s-ar astepta. 

Ion al nostru a intrebat in stanga si in dreapta, iar cunoscutii lui l-au convins ca nu are rost sa plateasca un comision. Asadar, el se apuca sa pozeze casa si posteaza fotografiile pe diverse site-uri imobiliare, in asteptarea posibililor cumparatori.

Ce nu stie Ion e ca nenumarati agenti imobiliari sunt abonati la aplicatii software care ii gasesc cat ai clipi anuntul.

Unii agenti din aceasta categorie republica anuntul, folosind deseori chiar o strategie de atragere a clientilor cu un pret mai mic. Si asa ajunge Ion sa aiba concurenta la vanzarea propriei case. Apoi incepe nebunia.

Oamenii suna pentru a cere informatii referitoare la imobil sau pentru a-l vizita, pretinzand ca sunt clienti seriosi si... instariti.

Urmatorul pas il reprezinta aparitia agentilor imobiliari ce ii fac lui Ion propuneri de contract (cu comision, desigur) sau doresc pur si simplu sa faca poze casei.

Dupa pierderea timpului si depunerea unui efort marit, e posibil sa vina primele persoane cu adevarat interesate de achizitie. Astfel dam startul pentru…

 

Duelul negocierilor

Fiecare parte vrea bani – Ion vrea sa obtina o suma cat mai mare la vanzarea casei, iar cumparatorul vrea sa plateasca o valoare cat mai mica.

Agentul de intermediere, aflat la mijloc, isi doreste doar sa incheie rapid tranzactia pentru ca maine i-ar putea-o sufla altcineva de sub nas.

In schimb, agentul de reprezentare va sta alaturi de Ion pe tot parcursul "bataliei".

Daca vanzatorul si cumparatorul casei se pun de acord, raman de facut numai actele. In cazul in care stimabilul nostru Ion opereaza singur, el e nevoit sa se ocupe cum stie el mai bine de hartogaraie.

Bineinteles, includem in ecuatie o gramada de stres acumulat, timp irosit si bani care ies ca prin magie din portofel. Nu-ti inchipui ca drumul de la un birou la altul dupa documente e gratis, nu-i asa?

Aceasta treaba o rezolva insa in marea majoritate a timpului agentul de reprezentare, care o face repede si foarte bine.

 

Care este concluzia?

Lucrand singur, este adevarat ca Ion scapa de achitarea comisionului, dar investeste mult timp si efort. In plus, el nu are garantia ca a primit cel mai bun pret, motiv pentru care nici la capitolul bani nu putem zice ca sta tocmai roz.

Daca Ion apeleaza la serviciile unui intermediar, va plati comision si, daca are noroc, acesta va negocia mai bine decat el, ceea ce ii va creste sansele de a obtine la final mai multi bani.

Agentul de reprezentare este cea mai eficienta metoda atunci cand vorbim despre vanzarea unei locuinte, deoarece urmareste strict interesul clientului sau ( Ion, in exemplul de fata) si va gasi cumparatorul cu cei mai multi bani de dat, intr-un timp extrem de scurt si practic fara pic de efort din partea vanzatorului de drept.

Daca vrei sa profiti de toate beneficiile oferite de catre un agent de reprezentare, Domina Imobiliare iti sta la dispozitie pentru orice tip de tranzactie de pe intreg teritoriul judetului Gorj. Ne gasesti chiar acum la telefon 0737.800.000

Grabeste-te sa iei o decizie astazi, pentru ca maine ai putea ajunge in locul lui Ion!