6 Trucuri pentru a negocia o chirie mai mica si a iesi castigator

 

Cauţi să închiriezi un apartament, o garsonieră sau o casă şi vrei să obţii o chirie lunară cât mai mică? Atunci sfaturile de mai jos, îţi vor fi cu siguranţă de folos, atunci când vei negocia cu proprietarul acelui imobil.

 

1. Fă muncă de cercetare. Studiază piaţa

Trebuie să ştii foarte bine la ce preţuri se închiriază alte imobile asemănătoare în zonă.

Şi când spun să ştii la ce preţuri se închiriază, nu mă refer la preţul afişat pe site-urile de imobiliare, ci suma efectivă pe care o plăteşte chiriaşul, după negocierea cu proprietarul.

Asta îţi va lua ceva timp, însă pentru a putea negocia eficient, trebuie să ai suficiente argumente valide la îndemână în negocierea cu proprietarul. Dintre voi doi, cel care vine cu cele mai puternice argumente va avea câştig de cauză.

Dacă totuşi nu îţi face plăcere şi nici nu ai timpul necesar pentru a sta şi a studia piaţa, poţi apela la o agenţie imobiliară din zonă, să vină un agent imobiliar cu tine, să inspecteze apartamentul dorit şi să te ajute în procesul de negociere.

Un agent imobiliar cu experienţă are mult mai multe cunoştinţe decât ai putea dobândi din vizionarea câtorva oferte de locuinţe. Ia totuşi în calcul că, în acest caz, va trebui să plăteşti şi agenţiei imobiliare un anumit comision. Însă nu îţi face griji în această privinţă. Gândeşte aşa: dacă până la urmă toate părţile implicate ies în câştig, asta este tot ce contează.

2. Mizează pe sinceritate

Încrederea reciprocă este un factor important pe termen lung, dacă vei ajunge la o înţelegere cu proprietarul respectiv şi vei semna contractul de închiriere.

 

Iată de ce, atunci când procesul de negociere are loc, e bine să nu cazi în tentaţia de a folosi informaţii false, cu scopul de a-l face pe proprietar să ia decizii care să te favorizeze. Dacă el va simţi că încerci să-i forţezi mâna, se va retrage din negociere şi va căuta alt client, iar tu nu vei avea nimic de câştigat din tot acest proces.

Viceversa este de asemenea valabilă. Dacă în procesul de negociere simţi că proprietarul încearcă să înflorească lucrurile în aşa fel încât ele să pară mult mai bune decât sunt în realitate, e cazul să nu te mai oboseşti. A semna un contract cu un proprietar mincinos n-o să-ţi aducă pe termen lung decât dureri de cap suplimentare şi chiar nu merită.

3. Tratează omul din faţa ta cu respect

Încearcă să-ţi menţii atitudinea constantă pe tot parcursul procesului de negociere. Dacă te enervezi sau jigneşti proprietarul, dacă ai o atitudine de om îngâmfat sau faci afirmaţii cinice, nu vei părea mai deştept şi nici nu vei reuşi să întorci situaţia în favoarea ta.

Priveşte situaţia şi din punctul de vedere al proprietarului. Respectă-i opinia pentru că vrei ca şi el, la rândul său, să îţi respecte punctul de vedere.

4. Mergi pe ideea de câştig-câştig

Gândeşte-te că, dacă veţi ajunge la o înţelegere, pe termen lung, atât tu cât şi el veţi ieşi în câştig: tu vei plăti o chirie mai mică, iar el nu va mai trebui să-şi piardă timpul alergând constant după noi chiriaşi.

 

Aşa că, atunci când negociaţi, nu încerca să câştigi tu toate bătăliile. Dacă proprietarul lasă de la el, atunci când vorbiţi despre un anumit aspect, lasă şi tu de la tine când negociaţi un alt aspect al închirierii imobilului.

Dacă poţi da mai multe chirii drept avans de la bun început, acesta poate fi un mare atu pentru tine. Astfel, în ochii proprietarului tu eşti perceput ca un chiriaş de încredere, fără probleme financiare, care nu-i va face apoi probleme lună de lună, când vine vorba de plata chiriei.

 

Totodată, suma mai mare pe care i-o oferi de la bun început îi poate face cu ochiul îndeajuns de mult încât să fie dispus să îţi ofere o chirie mai mică decât ar fi dorit iniţial, la începutul negocierii.

Mai poţi, de asemenea, în schimbul unei chirii mai mici, să te angajezi faţă de proprietar să îi renovezi apartamentul sau să repari anumite lucruri defecte existente în apartament.

De asemenea, dacă te pricepi bine la ceva şi proprietarul are nevoie de acel serviciu, puteţi încerca un troc: contra sumei cu care micşorează chiria lunară, tu să îi prestezi servicii periodic, în domeniul în care eşti priceput.

5. Indiferent ce s-ar întâmpla, rămâi calm

Atunci când emoţiile sunt implicate şi fiecare ţine la punctul de vedere şi nu e dispus să îl schimbe pentru nimic în lume, atunci negocierea devine aproape imposibilă şi mai degrabă se ajunge la un conflict, decât la o înţelegere amiabilă.

 

Cu cât tensiunea existentă între cele două părţi creşte, cu atât şansele ca cele două părţi să semneze un contract de închiriere scade. De aceea, într-o negociere trebuie să priveşti totul "la rece".

Detaşează-te de emoţii şi încearcă să priveşti toată situaţia din exterior, din ambele unghiuri – al proprietarului şi al chiriaşului.

Astfel vei avea o perspectivă mai clară asupra întregului proces şi totodată îţi va fi mai uşor să îţi păstrezi calmul, în comparaţie cu situaţia în care vezi toată această tranzacţie ca o chestiune de viaţă şi de moarte.

De asemenea, chiar dacă eşti disperat să închiriezi acea locuinţă, nu îţi arăta disperarea chit că:

  • ştii că de mâine nu mai ai unde sta sau
  • crezi că o locuinţă ca aceea nu vei mai găsi nici în cele mai frumoase vise ale tale.

Cu cât pari mai disperat să devii chiriaş în acel imobil, cu atât proprietarul o să te observe acest aspect şi va ceda mai greu în procesul de negociere.

Cum spuneam mai devreme... lasă sentimentele acasă.

6. Nu te lăsa intimidat

Nu urgenta luarea deciziei de închiriere a locuinţei la preţul propus de proprietar, în funcţie de evenimente precum:

  • În timp ce vizitezi apartamentul apar şi alţi potenţiali clienţi care s-au găsit şi ei să îl vizioneze fix în acelaşi moment ca tine. Cel mai probabil e o înscenare, menită să te grăbească să iei o decizie.
  • În timp ce proprietarul îţi arată locuinţa, telefonul îi sună şi presupuşii clienţi de la celălalt capăt al firului îl determină să se întoarcă către tine şi să-ţi spună: “Deci cum e... luaţi apartamentul sau vorbesc cu clientul de la telefon sa vină şi el să-l vadă?”

 

În concluzie: în momentul în care începi procesul de negociere pentru chiria lunară în imobilul respectiv, ţine minte sfaturile de mai sus şi vei fi mult mai mulţumit de rezultatul negocierii.

0737 800 000