Alegeri imobiliare optime, care să ne aducă fericire

Un consultant imobiliar întâlnește, în viața de zi cu zi, provocări expuse prin gândurile, frământările sau întrebările clienților săi. De cele mai multe ori, rezolvările înseamnă adaptarea la contextul fiecărui client, la nevoile sale, la aspirații, vise, dar mai ales la aspecte care vizează bugetul sau obiective pragmatice.

Pentru că cele mai multe dintre aceste întrebări sunt întâlnite adesea în tranzacțiile de intermediere imobiliară efectuate de echipa Domina Imobiliare, am ales să oferim câteva sfaturi utile, pentru a veni în sprijinul cât mai multor clienți.

  • Ce alegem? O casă la periferie sau un apartament mic, poziționat central?

Să presupunem că avem un buget clar pentru achiziția unei locuințe. Acesta ar fi suficient atât pentru un apartament cochet de 2 camere în oraș, dar și pentru achiziția unei case și a unei curți mici, dar la periferia orașului. Ce facem în acest caz?

Evaluăm corect nevoile principale. De exemplu, dacă ne dorim să evităm timpul pierdut în trafic, să fim aproape de puncte de interes importante din oraș, atunci avem nevoie de o locuință centrală. Dacă spațiul mai mare este principalul motiv pentru care ne dorim să achiziționăm o casă, iar bugetul disponibil acoperă varianta unei case la periferie, atunci este clar că vom alege casa.

În același timp, să nu uităm că achiziția unei locuințe, indiferent că este vorba despre o casă sau de un apartament, este o decizie pentru următorii ani, iar de aceasta depinde confortul psihic și fizic al nostru, dar și al celor dragi. De asemenea, achiziția unei locuințe influențează, de multe ori, și alte decizii ce pot fi de ordin profesional (schimbarea locului de muncă, a instituției de învățământ) sau personal (întâlniri cu prietenii, petrecerea timpului liber în anumite zone de recreere, costuri suplimentare aduse de achiziția unei mașini pentru mobilitate etc.).

  • Când putem considera chiria o investiție?

Consultanții Domina Imobiliare vorbesc cu mii de clienți, reprezentanți ai tuturor segmentelor de vârstă, fapt ce oferă o perspectivă bogată asupra definirii conceptelor de investiție, de confort sau de avantaje.

Să luăm un exemplu. În cazul tinerilor, fie că sunt liceeni, studenți sau familii, decizia de a extinde perioada de locuire cu chirie poate fi o investiție în actul de informare, testare sau de analiză a oportunităților. Viziunea, perspectivele și chiar contextele individuale pot influența decizia de selectare a locuinței ideale, a zonei sau pot modifica inclusiv gusturile și preferințele. Un spațiu mic, cochet, dar departe de centrul orașului poate fi alegerea perfectă astăzi, dar în scurt timp, nevoile noastre cresc, apare tot mai mult aprecierea confortului și a optimizării drumurilor și timpului, fapt ce conduce la identificarea unor noi obiective.

Sfatul consultanților Domina Imobiliare este acela de a adapta bugetul investit la vârsta, la nevoile actuale și la proiecții pe termen mediu, sau, de ce nu, la scenarii pe termen lung. Exercițiile de imaginație au rolul de a ne oferi perspective și de a ne auto-evalua, nu de a schimba brusc obiectivele stabilite.

  • Cum știm care este momentul oportun să demarăm o tranzacție imobiliară?

Momentul oportun este diferit de la client la client, de la gradul de urgență al tranzacționării - impus de fiecare context, până la posibilitatea de a urmări oferte avantajoase o perioadă mai întinsă de timp. Recomandarea generală, valabilă oricărui client și potrivită în orice situație este dată de o discuție amănunțită cu un consultant imobiliar specializat.

Experiența sa, identificarea nevoilor clientului și perspectivele pieței pot oferi o imagine de ansamblu corectă și coerentă, astfel încât clientul să poată defini când este momentul să demareze o procedură de tranzacționare.

 

  • Câte vizionări ar trebui să fac înainte să iau o decizie de achiziție sau de închiriere imobiliară?

Succesul tranzacțiilor imobiliare nu se bazează pe rețete clare, ci pe asocierea dintre informare, cunoaștere și previzionare a consultantului imobiliar în raport cu deschiderea spre colaborare a clientului.

De-a lungul timpului, agenția Domina Imobiliare s-a confruntat cu toate scenariile posibile, având situații de tranzacționare în timp record, dar și cu durate medii sau extinse de intermediere, specifice anumitor tipologii de oferte. Așadar, sfatul experților Domina Imobiliare este acela ca un client să nu își stabilească obiective cu privire la numărul de vizionări, întrucât acestea pot genera frustrări, nemulțumiri și temeri.

  • Ce trebuie să pregătesc înainte de a începe căutarea unei locuințe?

Stabilirea nevoilor, a unui buget estimativ și a formelor de finanțare, gradul de urgență al încheierii tranzacționării, sunt principalele aspecte de bază ale demarării unui proces de căutare a locuinței, fie că vorbim despre garsoniere, apartamente, vile sau case.

Toate acestea trebuie să fie prezentate și consultantului/agentului imobiliar, pentru că el este mai departe vocea clientului în intermedierea și tranzacționarea imobiliară.

  • Cum aflu care sunt costurile notariale aferente unei tranzacții?

Domina Imobiliare a creat, pentru clienții săi, un calculator de taxe notariale ce indică onorariul perceput pentru autentificarea unui contract de vânzare-cumpărare a unui bun imobil (apartament, garsonieră, casă, teren intravilan, teren extravilan, spațiu comercial sau industrial) și toate celelalte costuri implicate, respectiv: taxa de intabulare OCPI, impozitul datorat Statului la vânzare, dar și onorariul autentificării contractului de ipotecă, pentru imobilele dobândite prin credit. Acesta poate fi accesat aici.

Știm că o locuință nouă înseamnă o viață nouă, de aceea, răspundem întrebărilor primite de la clienții noștri. Ne poți scrie pe adresa de e-mail [email protected] sau poți planifica o discuție cu unul dintre consultanții noștri imobiliari la numărul de telefon: 0737 800 000.

0737 800 000