Ce Trebuie Sa Stii Cand Cumperi O Casa Veche – 27 Sfaturi Practice

Dacă te gândeşti să cumperi o casă este bine să ştii că, aspectele la care trebuie să te uiţi pot diferi, în funcţie de starea casei respective: casă la roşu, casă nouă sau casă veche.

În acest articol, vom trece în revistă situaţia în care vrei să cumperi o casă veche, pentru ca tu să ştii exact la ce să te uiţi şi ce întrebări să pui proprietarului în momentul vizionării acestui tip de casă.

 


O casă veche poate să fie uneori mai practică sau chiar mai eficientă decât o casă nou-construită. Însă, trebuie să ai în vedere că, această casă ascunde, adesea, şi unele hibe şi probleme, care te pot face, după achiziţie, să scoţi fără să vrei, din buzunar, o sumă suplimentară de bani pentru repararea problemelor respective.

Tocmai de aceea este foarte important să pui în balanţă întotdeauna atât beneficiile, cât şi dezavantajele cu care vine la pachet o casă veche.

 

Iată la ce trebuie să fii atent, dacă te gândeşti să achiziţionezi o astfel de casă:

Aspectul pereţilor contează

O cameră proaspăt zugrăvită poate ascunde eventuale probleme cu igrasia, pete de mucegai şi chiar fisuri şi crăpături în pereţi, reparate superficial. Şi chiar dacă mucegaiul a fost acoperit de vopseaua proaspătă, mirosul specific şi umezeala din încăperi ar trebui să-ţi ridice un semn de întrebare.

 

În concluzie: nu te lăsa impresionat neapărat de aspectul curat al camerelor. Gândeşte-te că, sub aparentul aspect perfect se pot ascunde unele hibe.

Verifică umezeala

Dacă poţi, vino însoţit de un expert care are unelte profesionale pentru măsurarea umidităţii. Verifică dacă imobilul este bine izolat şi ventilat. În caz contrar, în timp, te poţi trezi că vopseaua de pe pereţi începe să se scorojească, apare mucegaiul, iar tocurile ferestrelor se deteriorează în acele zone în care se formează condens.

Fii atent la calitatea fosei septice

Dacă fosa septică are probleme, imaginează-ţi ce va însemna pentru tine să trebuiască să decopertezi şi să refaci acea fosă... aşa că, ai grijă să nu îţi scape din vedere să întrebi proprietarul şi despre acest aspect, pentru a ştii la ce să te aştepţi.

Fă o expertiză tehnică autorizată casei, înainte de achiziţie

Cu această ocazie poţi descoperi probleme la structura de rezistenţă sau/şi la structura interioară a casei. Informează-te asupra modificărilor pe care acea casă le-a suferit în decursul timpului (spre exemplu dacă a fost extinsă) şi asupra calităţii fundaţiei casei.

Verifică neapărat podul, beciul şi subsolul casei

Ar fi perfect dacă ai putea să faci o vizită casei după câteva zile ploioase. Asta pentru că, apa se infiltrează în beci şi în subsol la câteva zile după ploaie. În pod, în schimb, urmele, în cazul în care există unele scurgeri de apă, pot fi depistate imediat. Astfel, te asiguri că imobilul e izolat în mod corespunzător.

Informează-te asupra fundaţiei casei

Nu opta pentru achiziţia casei vizitate, dacă aceasta nu are planşee de beton. Existenţa acestora conferă casei o comportare mult mai bună în caz de cutremur. Fundaţia este bine să fie de cel puţin 50 cm adâncime, pentru o casă simplă, fără etaj, de minim 75 cm pentru o casă care are pod şi mansardă care poate fi locuibilă şi de minim 1 metru pentru o casă cu 2 etaje.

Vezi din ce sunt făcuţi stâlpii de rezistenţă şi pereţii exteriori

Este bine ca pereţii să fie făcuţi din cărămidă şi nu din lemn tencuit.

Pune accent pe ceea ce contează

E mai importantă fundaţia şi structura pereţilor decât calitatea acoperişului.

 

Este mai important ca pereţii să fie sănătoşi şi fără igrasie şi mai puţin important dacă ei sunt făcuţi din cărămidă sau din BCA.

Structura de rezistenţă este mai importantă decât modul cum e compartimentată casa, deoarece, dacă acea casă are o structură de rezistenţă solidă şi bine făcută, îţi poate permite să reorganizezi interiorul cu uşurinţă.

Utilarea băii nu este atât de importantă, ceea ce contează de fapt este calitatea instalaţiilor.

Documentează-te în legătură cu zona

Stai de vorbă cu vecinii şi vezi dacă în zona respectivă au fost probleme în anii anteriori cu inundaţiile sau cât de greu se circulă iarna în condiţii de ninsoare abundentă (dacă există probleme cu deszăpezirea).

Vezi dacă există urme de paraziţi în încăperile casei

Observă dacă există mizerie, mobilă roasă şi orice altceva care te-ar face să crezi că vei avea drept colegi de cameră rozătoare, gândaci, furnici sau alte vieţuitoare.

Verifică actele casei

Cu ajutorul unui avocat sau al unui notar verifică dacă actele casei sunt valabile şi sunt corecte.

 

Uită-te şi pe cadastrul casei şi extrasul de carte funciară, pentru a te asigura că respectiva casă nu are probleme juridice.

Interesează-te de cât timp este nelocuită casa

Asta pentru că, de regulă, în casele nelocuite, mucegaiul se instalează cu uşurinţă în spaţiile care nu sunt aerisite şi nici încălzite. Dacă acesta este cazul de faţă, pregăteşte-te să faci o dezinsecţie şi o deratizare generală înainte de a te muta în casă.

Testează calitatea apei

Este bine să verifici mirosul, culoarea şi calitatea generală a apei din casă. Astfel, îţi poţi da seama dacă este sau nu necesar să investeşti într-un sistem de filtrare a apei.

Verifică alimentarea cu apă şi gaze

Vezi dacă apa are presiune la chiuvetă şi este curată. Totodată dă şi drumul la aragaz şi vezi dacă gazele funcţionează şi aragazul se aprinde fără probleme.

Luminarea încăperilor este foarte importantă

Alege casa perfectă pentru tine luând în considerare şi acest aspect. Dacă îţi place să ai cât mai multă lumină naturală, ai grijă să te uiţi la mărimea ferestrelor şi modul cum sunt ele amplasate. Dacă, în schimb, eşti genul de persoană care pleacă dimineaţa şi se întoarce seara acasă, doar pentru a se odihni, s-ar putea să nu te intereseze foarte mult acest aspect. Ia totuşi în calcul că, achiziţia pe care o faci acum este una pe termen lung.

Existenţa unor spaţii de depozitare corespunzătoare

Dacă nu mai ai loc să te mişti prin casă de atâtea lucruri câte ai depozitate în ea, ai grijă ca noua ta casă să rezolve această problemă, având o suprafaţă mai mare sau spaţii de depozitare suplimentare, care să-ţi permită să-ţi organizezi eficient bunurile pe care le deţii.

De asemenea, în cazul în care locuieşti într-o casă mare, spaţioasă, ai grijă ca, în momentul în care faci mutarea într-o casă mai mică, să ai unde să-ţi depozitezi toate lucrurile pe care le iei cu tine din locul în care stai în prezent.

Informează-te asupra legilor în vigoare

Citeşte legea care spune că eşti pasibil de daune dacă vinzi un bun stricat ştiind că e stricat. Nu toţi proprietarii sunt oneşti... nu poţi ştii niciodată peste cine dai.

Fugi de curtea la comun

Oricât de simpatici ar părea vecinii la prima vedere, dacă accepţi să ai o curte la comun, peste ceva timp s-ar putea să îţi dai seama că ai făcut cea mai mare greşeală din viaţa ta.

 

Nici gând să accepţi înţelegeri de genul: “Eu îţi vând casa, dar îmi păstrez o bucată din gradină şi drept urmare voi avea şi eu o cheie ca să vin oricând vreau” sau “accesul către casă se face prin curtea mea, dar nu îţi cedez din ea, ca să fie drum de servitute... facem o înţelegere între noi, că suntem oameni oneşti”.

Ia pulsul locaţiei

Fă-ţi drum prin zonă în weekend, în timpul săptămânii şi la diferite ore din zi.

Vezi cum sunt vecinii. Cum se comportă în weekend? Dau petreceri sau tulbură în vreun fel liniştea publică?

Ce trafic există pe stradă în diferite momente ale zilei.

Stai cât mai departe de liniile ferate, de baruri şi de stadioane

În cazul în care nu ştii cum se comportă o mulţime de fani înrăiţi atunci când echipa lor favorită pierde meciul, nici nu îţi doresc să afli. 

Ia în calcul distanţa dintre casă şi locurile unde mergi frecvent

Dacă lucrezi, ia în considerare atât timpul, cât şi costul cu transportul (bani de benzină sau bani pentru abonamentul pe mijloacele de transport în comun) pentru a te duce şi a te întoarce zilnic de la serviciu/birou, dacă ai copii, în mod clar ar trebui să te intereseze ca gradiniţa, şcoala sau liceul să fie cât mai aproape şi, bineînţeles, ai în vedere unde e cel mai apropiat supermarket sau hipermarket pentru a te putea aproviziona cu alimente şi alte lucruri atunci când e nevoie.

Acestea sunt doar câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. Poţi completa cu parcul, piaţa de legume şi fructe, un loc de joacă etc., în funcţie de ce este important pentru tine acum (include aici şi modificările pe termen lung pe care ai de gând să le faci în viaţa ta, pentru că majoritatea oamenilor cumpără o casă pentru a o păstra întreaga viaţă).

Verifică izolaţia mansardei

Dacă respectiva casă are şi mansardă, verifică izolaţia mansardei şi dacă există ferestre de tip Velux montate, vezi dacă acestea curg.

Informează-te asupra instalaţiei electrice

Verifică prizele şi întrerupătoarele şi întreabă proprietarul actual când a fost înlocuită ultima oară instalaţia electrică şi dacă poate suporta consumatori puternici.

Inspectează instalaţiile tehnico-sanitare

Când faci asta, uită-te în special în spatele bateriilor, sub cadă şi în spatele rezervorului de la toaletă. De asemenea, ai în vedere panta de scurgere, dacă este executată în mod corespunzător, pentru ca apa din baie să se scurgă către gura de canalizare şi să nu rămână în vreun alt colţ al camerei.

Centrala termică şi aerul condiţionat

Dacă există astfel de aparate în casă, trebuie pornite şi testate. Altfel, te poţi trezi că aparatele sunt stricate şi ai cumpărat casa cu nişte funcţionalităţi pe care, de fapt, nu le are.

Vezi de câte ori a fost vândut/cumpărat imobilul respectiv în decursul timpului

Cu cât numărul de proprietari este mai mic, cu atât mai bine. Un număr crescut de cumpărări, urmate de revânzări denotă anumite defecte pe care casa respectivă le poate ascunde şi de care proaspeţii proprietari află abia după ce se mută în ea.

Evaluează corect

Depistate înainte de cumpărare, problemele cu care casa respectivă vine la pachet te pot ajuta să negociezi mai aprig şi să scazi preţul casei respective.

 

Însă, atunci când îl scazi, pune în balanţă şi cât te va costa să repari acele hibe pe care le-ai constatat şi apoi trage linie şi vezi dacă reducerea obţinută te ajută să repari neajunsurile casei sau te vor face să scoţi din buzunar o sumă de bani suplimentară.

Ia şi aceste lucruri în considerare, pentru că, de bună seamă, se vor adăuga la bugetul necesar pentru transformarea casei bătrâneşti în casa visurilor tale. :)

 

Şi bineînţeles, dacă ai nevoie de cineva care să-ţi stea alături, oferindu-ţi sfaturi adecvate pe parcursul întregului proces, contează pe consultanţii agenţiei imobiliare Domina. Contactează-ne la: 0737 800 000.

 

 

0737 800 000