Ce Trebuie Sa Stii Cand Cumperi Un Apartament Vechi

Cumpararea unei case vechi, iti poate permite sa traiesti intr-un imobil cu o valoare deosebita, atat din punct de vedere arhitectural, cat si istoric.

Din nefericire insa, aceasta ipostaza iti poate aduce cu sine, o multime de probleme, pentru care tu sa nu fii pregatit din start.

Ceea ce initial poate parea un vis devenit realitate, o afacere isteata, ulterior se poate transforma intr-un cosmar lung, cu investitii financiare substantiale si repercusiuni negative asupra psihicului, si a starii tale generale.

Asa ca, inainte de a te apuca sa faci orice fel de investitie in viitoarea locuinta, fa-ti temele si cerceteaza bine teritoriul.

In urmatoarele randuri iti voi arata aspectele la care este bine sa fii atent, atunci cand te gandesti sa cumperi un apartament vechi.

Iata ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament vechi:

 1. Anul constructiei

In principiu, foarte multe cladiri construite inainte de 1992, au un risc seismic ridicat.

De ce? Pentru ca o mare parte din cladiri, vor suferi avarii la elementele de structura, la un eventual cutremur de o intensitate medie spre mare.

Cele mai nesigure cladiri vechi, sunt cele inalte, cu structura in cadre, fara pereti, din beton armat, construite inainte de anul 1982.

Mai departe iti voi dezvalui cateva lucruri, pe care poate nu le stiai.

In anul 1941, dupa marele cutremur, s-a adoptat un cod de proiectare, bazat pe normele italiene, in care se considera actiunea seismica ca si o forta egala, cu 5% din greutatea unei constructii.

Dupa 1963, s-au adoptat niste norme, ceva mai “moderne”, inspirate din normativele rusesti.

Totusi, aceste doua normative de mai sus, nu au tinut cont de caracteristicile cutremurelor din Vrancea, pentru ca, la momentul respectiv, nu existau accelerograme inregistrate.

Astfel, te trezesti ca iti iei un credit pe 30 de ani.

Devii proprietar cu acte in regula, al unui apartament situat intr-o cladire avariata, cu vecini incapabili sa sustina financiar o consolidare.

Nu cred ca vrei sa traiesti o viata, in care teama sa fie o constanta. Sa stai ingrijorat si sa te intrebi, ce se poate intampla cu cladirea in care tu locuiesti, la un posibil cutremur.

Conform expertilor in domeniu, pentru cladirile inalte, in cadre din beton armat, forta seismica era subevaluata, chiar si fata de normativul din 1941.

Locuintele care au si pereti din beton armat, au fost mai putin subdimensionate si sunt mai sigure din anumite puncte de vedere.

Pe scurt, incearca sa eviti:

 • cladirile in cadre, construite inainte de 1991, deoarece sunt o multime si sunt greu de identificat;
 • cladirile cu parter flexibil, adica cu spatii comerciale la parter, construite inainte de 1977;
 • cladirile interbelice de orice fel, fara o evaluare preliminara din partea unui specialist;
 • blocurile incadrate deja in clasa de risc seismic RsI, RsII sau in categoria de urgenta U1, U2 si U3.
 1. Existenta modificarilor de compartimentare

Un alt lucru la care sa fii atent atunci cand cumperi un apartament, este: daca s-au facut modificari de compartimentare.

Daca da, trebuie sa verifici cadastrul si sa te asiguri ca aceste modificari sunt mentionate si ca toate informatiile sunt la zi.

In caz contrar, daca vei vrea vreodata sa vinzi apartamentul si cineva se hotaraste sa il achizitioneze, folosindu-se de un credit, nu vei putea lua acordul de la banca.

Vei avea nevoie de autorizatia de construire, si va trebui sa modifici din nou cadastrul.

Asta ar presupune timp pierdut pe drumuri, bani dati in stanga si in dreapta si energie consumata inutil.

Gandeste inteligent si nu uita: “mai bine previi, decat sa repari.”

 1. Starea fatadei apartamentului sau casei

Verifica exteriorul imobilului.

Acolo unde exista degradari, vor trebui facute reparatii. Adica alte cheltuieli, alte investitii.

 1. Verifica daca exista restantieri

In cazul in care exista restantieri, verifica la ce suma se ridica datoria pe care o mai au de achitat, pentru a preveni deconectarea de la utilitati.

Ma refer aici la apometre, repartitoare.

Daca in schimb, nu exista probleme pe partea aceasta, intereseaza-te si de cat timp nu a mai fost locuit imobilul.

In cazul in care casa a stat goala mult timp, lucrul acesta complica putin situatia parazitilor de care va trebui sa scapi, iar asta inseamna, din nou, o cheltuiala in plus.

Daca este o casa pe care ti-o doresti foarte mult, din motive cunoscute de tine, iar faptul ca trebuie sa te ocupi de dezinsectie si deratizare nu reprezinta un deranj, cu siguranta vei vrea sa fii pregatit din punct de vedere financiar pentru asta.

 1. Starea instalatiilor

Daca apartamentul este renovat de curand, verifica starea instalatiilor.

Degeaba are gresie noua, daca instalatia veche de iluminat este din aluminiu, sau daca tevile de apa sunt din pexal. Cu timpul, vor trebui si ele inlocuite.

Daca te pricepi, verifica si calitatea finisajelor (daca nu, poti intreba si un mester; de regula, ei stiu la ce sa se uite).

 1. Izolatia interioara

Neaparat intreaba daca imobilul este izolat pe interior.

Nu recomand izolarea pe interior, datorita riscului de formare a condensului si a mucegaiului, imediat dupa polistiren.

Totusi, poate tu te gandesti ca nu are cum sa iti scape asa ceva.

Mucegaiul se observa cu ochiul liber, nu se poate sa il omiti!

Ei bine, se poate intampla, si chiar destul de des, ca urmele evidente de mucegai,  sa fie temporar acoperite,  printr-un strat de var, printr-o curatenie de urgenta, astfel incat, la final, te trezesti cu o problema de o magnitudine pe care nu ai anticipat-o.

Fii atent si la mirosul specific si la umezeala. Aceasta este inca o situatie, in care ar fi cel mai bine sa fii insotit de un expert cu unelte profesionale, pentru masurarea umiditatii.

Asa ca, nu e vorba doar de mucegai.

Umiditatea, poate face vopseaua sa se scorojeasca, si cu siguranta nu vrei sa vopsesti tocurile usilor si ferestrelor, la fiecare cateva luni, mai ales daca le-ai pastrat pe cele originale si nu vrei sa le deteriorezi.

 1. Inspectie generala

Daca ai bifat toate sfaturile de mai sus, pe final, fa o inspecție vizuala la exteriorul cladirii, cautand eventuale fisuri sau crapaturi. Daca blocul este termoizolat recent, atunci nu mai este cazul sa faci asta.

Alte lucruri pe care sa le verifici atunci cand cumperi un apartament:

 • podeaua subreda;
 • parchetul vechi si degradat;
 • pereti strambi sau deteriorati;
 • tavan care curge.

Toate acestea nu inseamna decat un singur lucru: investitii serioase in reparatii.

Deja vei cheltui mult cu achizitia propriu-zisa, asa ca incearca sa previi orice alte cheltuieli suplimentare, care pot fi evitate.

Pentru un demers mai bun al lucrurilor, poti chiar sa apelezi la un profesionist, care va sti exact ce sa caute si la ce sa fie atent.

O a doua parere este de asemenea binevenita, dar vital este sa ai o parere a unui expert.

Desi poate parea o investitie inutila, pentru ca la fel de bine, poti sa verifici de unul singur daca exista mucegai, sau daca podelele sunt deteriorate, daca peretii par subrezi, exista sanse considerabile sa iti scape aspecte importante care sa solicite sume fabuloase mai tarziu.


Acestea fiind zise, iti urez sa ai parte de cautari fara prea multe batai de cap, care sa se finalizeze cu alegerea apartamentului de vis!

Daca vrei sa afli cele mai bune oferte de apartamente vechi pe care le avem in portofoliu contacteaza-ne si noi iti vom recomanda bucurosi cateva apartamente care corespund criteriilor tale.

Numarul nostru de telefon este: 0737 800 000.