Ce trebuie sa stii cand cumperi un teren intravilan

Pamantul – o resursa inepuizabila care ofera multiple oportunitati oricarei persoane, indiferent de scopul pentru care il cumpara: pentru a se folosi de el in scop personal, pentru intretinerea sa si a familiei sale, sau pentru dezvoltarea unei afaceri.

Iar atunci cand vorbim de modul in care putem utiliza pamantul al carui proprietar suntem, este bine sa avem mereu in vedere cele 2 mari categorii in care acesta poate fi incadrat: teren intravilan si teren extravilan.

Unii prefera sa cumpere teren intravilan, altii sustin ca e mai bine sa detii teren extravilan. Cine are dreptate?

Ei bine, in principiu, fiecare varianta are avantajele si dezavantajele sale. Si cand spun asta includ in discutie variabile precum: locatia, pretul pe metru patrat, ideile de afaceri care pot fi implementate pe respectiva suprafata de teren, investitia necesara pentru implementarea acestora, experienta antreprenoriala etc.

In acest articol vom vorbi despre terenul intravilan, si mai exact despre...

Ce trebuie sa stii cand cumperi un teren intravilan

Locatia si un pret al terenului bun, nu sunt singurii factori dupa care sa te ghidezi. 

Chiar daca ti se pare buna amplasarea terenului si pretul iti face cu ochiul, este bine sa investighezi mai in amanunt intreaga situatie, inainte sa te grabesti sa arunci cu banii.

Daca diferenta de pret este sesizabila, comparativ cu alte proprietati vizitate, care indeplinesc cam aceleasi conditii, fii circumspect. In loc sa te entuziasmezi, intreaba-te: exista un motiv pentru care proprietarul il da asa ieftin? Sau mai multe motive? Care sunt acelea?

Sapa mai adanc, intereseaza-te vorbind cu vecinii, afla parerea specialistilor si abia apoi ia o decizie.

Iti spun asta deoarece sunt multi cei care isi doresc sa renunte la viata la bloc si sa se bucure de avantajele statului la curte. Insa trebuie sa fii intotdeauna cu bagare de seama in ceea ce priveste alegerile pe care le faci. Asta pentru ca, un teren care poate parea alegerea perfecta la inceput, poate ascunde unele inconveniente. Spre exemplu, exista posibilitatea sa nu poti construi pe el ceea ce iti planificasei initial sau sa nu poti construi deloc.

Utilitati minime: gaze si electricitatea 

Costurile cu racordarea la utilitati sunt destul de mari daca terenul de vanzare pe care l-ai identificat in cautarile tale este amplasat in afara orasului. Asadar ai mare grija. Ar fi bine ca, parcela de pamant pe care o achizitionezi sa iti permita conectarea cat mai usoara la gaze si electricitate. Restul... se rezolva.

Apa curenta spre exemplu, o poti obtine relativ rapid, prin forarea unui put. Pentru canalizare iti construiesti o fosa septica. Cat priveste cablul tv si accesul la internet – majoritatea distribuitorilor de astfel de servicii si-au extins destul de mult aria de cuprindere si in principiu nu vei intampina dificultati in a beneficia de acest tip de servicii.

Oaza de liniste si verdeata

Cei care lasa marile orase in urma si se muta la periferie isi doresc sa scape de zgomot si poluare. Astfel, achizitia lotului de pamant undeva in apropierea unei strazi principale, este perfecta.

 Expertii in imobiliare recomanda alegerea terenului, la 20-30 m de o strada sau sosea circulata. Astfel, ne protejam de zgomot si poluare. De asemenea, ideal ar fi ca, zona intima a curtii sa fie in partea opusa drumului de acces, iar in acea parte a casei care da spre strada, sa existe o zona de vegetatie, fie ca vorbim de pomi sau arbusti sau diverse plante. 

In nici un caz nu alege ca varianta castigatoare un anunt de vanzare al unui teren care da direct intr-o strada principala circulata. In acest caz, nu vei reusi sa scapi de zgomotul care te-a facut initial sa iti doresti sa te muti, si “bonus”: vei avea mereu praf in curte si in locuinta datorita traficului intens de masini din imediata apropiere.

Risc de inundatie si alunecari de terenuri

Terenul este bine sa nu fie situat in albia unui rau sau in apropierea unei ape unde se deverseaza reziduuri.  

Pentru a te asigura de stabilitatea casei tale, in caz de cutremur sau inundatie, inainte de a cumpara terenul este indicat sa faci un studiu geofizic, in functie de care se calculeaza cat de groasa va fi fundatia casei.

Prin studiul geofizic – o procedura simpla si care presupune un cost nesemnificativ, aflam profilul solului pana la o anumita adancime si astfel iti vei putea face o idee clara despre ce ai de facut in legatura cu construirea fundatiei, a beciului sau a unui eventual subsol al locuintei, cat de adanca trebuie sa fie forarea pentru putul din curte etc.

Stiind detaliile oferite de studiul geofizic, proiectantul va sti exact ce dimensiuni sa puna pentru armaturi, grinzi, placi etc. si astfel nu te va incarca, cu costuri, care sunt inutile.

Cat de mare sa fie curtea

Cele mai multe persoane prefera sa cumpere un teren cu o suprafata undeva in jur de 1000 metri patrati. In felul acesta, in afara de construirea casei, putem avea si o zona alocata pentru gradina, o zona pentru o mica livada cu pomi fructiferi, arbusti si cu vita de vie.

Atunci cand lotul este cumparat strict pentru constructia casei si a unui mic gard imprejmuitor, curtea devine inghesuita si spatiul pare sufocant.

Se poate construi pe terenul cumparat

Inainte sa cumperi terenul, daca vrei sa si construiesti o casa pe el, intereseaza-te sa vezi daca se incadreaza in categoria intravilan construibil ( da, exista si varianta intravilan neconstruibil! ) si daca poti construi pe acel teren tipul de casa pe care il ai in cap. 

In acest sens, solicita un certificat de urbanism informativ, in care vei gasi specificate de catre autoritati, toate elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor care exista deja in acea zona si de asemenea, vei vedea ce cerinte trebuie sa indeplineasca noile constructii din acea zona.

Daca te decizi sa iti cumperi un teren extravilan, cu gandul ca, il iei la un pret foarte bun si ca apoi te vei interesa ce si cum trebuie facut pentru a-l transforma in intravilan, asteapta-te la un proces nu tocmai usor. Transformarea din extravilan in intravilan a unui teren, de cele mai multe ori dureaza mult timp ( poate chiar ani de zile ), te poarta pe drumuri consumandu-ti timpul dar si resursele financiare.

Proiectul casei

Inainte sa cumperi terenul, consulta-te si cu un arhitect bun. El iti va spune daca poti sau nu sa iti construiesti tipul de casa pe care ti-l doresti pe acel teren. Nu are sens sa iti cumperi terenul si abia apoi sa-ti dai seama ca, ceea ce doresti tu sa faci, nu se poate realiza.

Taxele notariale

Ai grija sa adaugi la pretul total pe care il vei plati si alte taxe care vin la pachet cu terenul pe care vrei sa-ti cladesti casa. Asta inseamna ca, in afara de cheltuielile cu bransarea la gaze si energie electrica, cu crearea proiectului casei, cu studiul geofizic... ia in calcul si taxele notariale pentru vanzarea terenului intravilan.

Poti folosi un calculator de taxe notariale online, insa iti recomand sa consulti si preturile de la 2-3 notari. Ele pot fi vizibil diferite si in final iti pot aduce o economie importanta, daca iti iei timpul necesar sa consulti mai multi notari.

De asemenea, daca procesul de vanzare-cumparare al terenului are loc intre persoane fizice sau intre persoane juridice, pot exista discrepante semnificative in ceea ce priveste taxele pentru vanzarea terenului.

O alta varianta este sa apelezi la un agent imobiliar cu experienta. El te poate sfatui in legatura cu tot ce trebuie sa stii cand cumperi un teren intravilan pentru a-ti construi o casa si iti poate recomanda si alti specialisti buni, cu tarife rezonabile la care sa apelezi.

Si cu acest sfat incheiem lista de lucruri pe care trebuie sa le stii cand cumperi un teren intravilan. Sper ca aceasta lista sa-ti fie de folos, in efectuarea primilor pasi, pentru cumpararea terenului dorit, pe care sa-ti poti construi casa pe care-o visezi.