Ce trebuie să ştii când cumperi un teren intravilan

Pământul – o resursă inepuizabilă care oferă multiple oportunităţi oricărei persoane, indiferent de scopul pentru care îl cumpără: pentru a se folosi de el în scop personal, pentru întreţinerea sa şi a familiei sale sau pentru dezvoltarea unei afaceri.

Iar atunci când vorbim de modul în care putem utiliza pământul al cărui proprietar suntem, este bine să avem mereu în vedere cele 2 mari categorii în care acesta poate fi încadrat: teren intravilan şi teren extravilan.

Unii preferă să cumpere teren intravilan, alţii susţin că e mai bine să deţii teren extravilan. Cine are dreptate?

Ei bine, în principiu, fiecare variantă are avantajele şi dezavantajele sale. Şi când spun asta includ în discuţie variabile precum: locaţia, preţul pe metru pătrat, ideile de afaceri care pot fi implementate pe respectiva suprafaţă de teren, investiţia necesară pentru implementarea acestora, experienţa antreprenorială etc.

În acest articol vom vorbi despre terenul intravilan, mai exact despre...

Ce trebuie să ştii când cumperi un teren intravilan

Locaţia şi un preţ al terenului bun nu sunt singurii factori după care să te ghidezi. 

Chiar dacă ţi se pare bună amplasarea terenului şi preţul îţi face cu ochiul, este bine să investighezi mai în amănunt întreaga situaţie, înainte să te grăbeşti să arunci cu banii.

Dacă diferenţa de preţ este sesizabilă, comparativ cu alte proprietăţi vizitate, care îndeplinesc cam aceleaşi condiţii, fii circumspect. În loc să te entuziasmezi, întreabă-te: există un motiv pentru care proprietarul îl vinde aşa ieftin? Sau mai multe motive? Care sunt acelea?

Interesează-te despre proprietate vorbind cu vecinii, află părerea specialiştilor şi abia apoi ia o decizie.

Îţi spun asta deoarece sunt mulţi cei care doresc să renunţe la viaţa la bloc şi să se bucure de avantajele locuirii la curte. Însă trebuie să fii întotdeauna cu băgare de seamă în ceea ce priveşte alegerile pe care le faci. Asta pentru că un teren care poate părea alegerea perfectă la început, poate ascunde unele inconveniente. Spre exemplu, există posibilitatea să nu poţi construi pe el ceea ce îţi planificasei iniţial sau să nu poţi construi deloc.

Utilităţi minime: gaze şi electricitatea 

Costurile cu racordarea la utilităţi sunt destul de mari dacă terenul de vânzare pe care l-ai identificat în căutările tale este amplasat în afara oraşului. Ar fi bine ca parcela de pământ pe care o achiziţionezi să îţi permită conectarea cât mai uşoară la gaze şi electricitate.

Apa curentă, spre exemplu, o poţi obţine relativ rapid, prin forarea unui puţ. Pentru canalizare îţi construieşti o fosă septică. Cât priveşte cablul tv şi accesul la internet – majoritatea distribuitorilor de astfel de servicii şi-au extins destul de mult aria de acoperire şi în principiu nu vei întâmpina dificultăţi în a beneficia de acest tip de servicii.

Oaza de linişte şi verdeaţă

Cei care lasă marile oraşe în urmă şi se mută la periferie îşi doresc să scape de zgomot şi poluare. Astfel, achiziţia unui teren în apropierea unei străzi principale este perfectă.

Experţii în imobiliare recomandă alegerea terenului, la 20-30 m de o stradă sau şosea circulată. Astfel, ne protejăm de zgomot şi poluare. De asemenea, ideal ar fi ca zona intimă a curţii să fie în partea opusă drumului de acces, iar în acea parte a casei dinspre stradă, să existe o zonă de vegetaţie, fie că vorbim de pomi, arbuşti sau diverse plante. 

În niciun caz nu alege ca variantă câştigătoare un anunţ de vânzare al unui teren care dă direct într-o stradă principală circulată. În acest caz, nu vei reuşi să scapi de zgomotul care te-a făcut iniţial să îţi doreşti să te muţi şi “bonus” vei avea mereu praf în curte şi în locuinţă din cauza traficului intens de maşini din imediata apropiere.

Risc de inundaţie şi alunecări de terenuri

Terenul este bine să nu fie situat în albia unui râu sau în apropierea unei ape unde se deversează reziduuri.  

Pentru a te asigura de stabilitatea casei tale, în caz de cutremur sau inundaţie, înainte de a cumpăra terenul, este indicat să faci un studiu geofizic, în funcţie de care se calculează cât de groasă va fi fundaţia casei.

Prin studiul geofizic – o procedură simplă şi care presupune un cost nesemnificativ, aflăm profilul solului până la o anumită adâncime şi astfel îţi vei putea face o idee clară despre ce ai de făcut în legătură cu construirea fundaţiei, a beciului sau a unui eventual subsol al locuinţei, cât de adâncă trebuie să fie forarea pentru puţul din curte etc.

Ştiind detaliile oferite de studiul geofizic, proiectantul va şti exact ce dimensiuni să pună pentru armături, grinzi, plăci etc. şi astfel nu te va supune unor costuri inutile.

Cât de mare să fie curtea

Cele mai multe persoane preferă să cumpere un teren cu o suprafaţă undeva în jur de 1000 metri pătraţi. În felul acesta, în afară de construirea casei, putem avea şi o zonă alocată pentru grădină, o zonă pentru o mică livadă cu pomi fructiferi, arbuşti şi viţă de vie.

Atunci când terenul este cumpărat strict pentru construcţia casei şi a unui mic gard împrejmuitor, curtea devine înghesuită şi spaţiul pare sufocant.

Se poate construi pe terenul cumpărat

Înainte să cumperi terenul, dacă vrei să şi construieşti o casă pe el, interesează-te să vezi dacă se încadrează în categoria intravilan construibil şi dacă poţi construi pe acel teren tipul de casă dorit.

În acest sens, solicită un certificat de urbanism informativ, în care vei găsi specificate de către autorităţi toate elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor care există deja în acea zonă şi de asemenea, vei vedea ce fel de cerinţe trebuie să îndeplinească noile construcţii din acea zonă.

Dacă te decizi să îţi cumperi un teren extravilan, cu gândul că îl iei la un preţ foarte bun şi că apoi te vei interesa ce şi cum trebuie făcut pentru a-l transforma în intravilan, aşteaptă-te la un proces nu tocmai uşor. Transformarea din extravilan în intravilan a unui teren, de cele mai multe ori durează mult timp (poate chiar ani de zile), te poartă pe drumuri consumându-ţi timpul, dar şi resursele financiare.

Proiectul casei

Înainte să cumperi terenul, consultă-te şi cu un arhitect bun. El îţi va spune dacă poţi sau nu să îţi construieşti tipul de casă pe care ţi-l doreşti pe acel teren. Nu are sens să îţi cumperi terenul şi abia apoi să-ţi dai seama că ceea ce doreşti tu să faci nu se poate realiza.

Taxele notariale

Ai grijă să adaugi la preţul total pe care îl vei plăti şi alte taxe care vin la pachet cu terenul pe care vrei să-ţi clădeşti casa. Asta înseamnă că în afară de cheltuielile cu branşarea la gaze şi energie electrică, crearea proiectului casei, studiul geofizic trebuie să iei în calcul şi taxele notariale pentru vânzarea terenului intravilan.

Poţi folosi un calculator de taxe notariale online, însă îţi recomand să consulţi şi preţurile de la 2-3 notari. Ele pot fi vizibil diferite şi în final îţi pot aduce o economie importantă, dacă îţi iei timpul necesar să consulţi mai mulţi notari.

De asemenea, dacă procesul de vânzare-cumpărare al terenului are loc între persoane fizice sau între persoane juridice, pot exista discrepanţe semnificative în ceea ce priveşte taxele pentru vânzarea terenului.

O altă variantă este să apelezi la un agent imobiliar cu experienţă. El te poate sfătui în legătură cu tot ce trebuie să ştii când cumperi un teren intravilan pentru a-ţi construi o casă şi îţi poate recomanda şi alţi specialişti, cu tarife rezonabile la care să apelezi.

Şi cu acest sfat încheiem lista de lucruri pe care trebuie să le ai în vedere când cumperi un teren intravilan. Sper ca această listă să-ţi fie de folos, în efectuarea primilor paşi, pentru cumpărarea terenului dorit pe care să-ţi poţi construi casa pe care o visezi.

 
0737 800 000