Chirias sau proprietar? Avantajele si dezavantajele fiecarei variante

"M-am saturat sa tot dau bani pe chirie!"

Ai auzit si tu expresia asta?
Daca nu... poate pe aceasta:
"Banii dati pe chirie sunt bani aruncati pe fereastra."

Sunt multi cei care sustin ca, a fi proprietarul casei si nu un simplu chirias este cea mai buna varianta.

Exista insa si destui care se plaseaza de cealalta parte a baricadei si prefera sa plateasca luna de luna chiria, in loc sa se indatoreze pentru zeci de ani la banca.

Ti-ai auzit vreodata prietenii spunand: "Nu sunt nebun sa platesc 30 ani la banca! Cine stie ce se poate intampla in toata perioada asta de timp. E prea muuult!"

Intrebarea este:

Cine are dreptate?  Cum e mai bine: sa fii proprietar sau sa platesti chirie?

Raspunsul la aceasta intrebare vom cauta sa-l aflam in acest articol.

Ceea ce vreau sa iti clarific insa, de la bun inceput este ca: informatiile pe care le voi oferi in continuare, nu te vor face sa treci definitiv de o parte sau de alta a baricadei si sa fii pro sau contra chiriei pentru restul vietii tale.

Asta pentru ca, in deciziile pe care trebuie sa le luam de-a lungul vietii noastre intervin, pe langa preferintele noastre, o serie de alti factori. O parte dintre acesti factori sunt statici.

De asemenea, exista si factori dinamici. Iar acesti factori dinamici fac ca, ceea ce ni se pare a fi alegerea perfecta acum, peste 5 ani sa nu mai fie o idee buna.

Iata de ce, in continuare, mi-am propus sa abordez ambele variante: proprietar si chirias din perspectiva avantajelor si dezavantajelor pe care le ofera fiecare dintre acestea.

Astfel, oricand, de-a lungul vietii tale, citind acest articol, poti trece in revista toate aceste avantaje si dezavantaje in functie de situatia ta din acel moment. Drept urmare, vei lua, in mod informat, cea mai buna decizie posibila.

De ce sa cumperi o casa sau un apartament

O casa o cumperi o data-n viata.

O casa reprezinta mai mult decat un acoperis deasupra capului.

Sentimentele pe care le asociezi cu locuinta ta pot fi chiar mai puternice, daca ele marcheaza un nou inceput.

Spre exemplu, daca tocmai te-ai casatorit si impreuna cu jumatatea ta ti-ai cumparat o casa, te gandesti ca acesta este caminul vostru, caminul care, peste ani, va adaposti nenumarate vise, sperante, dar va fi si martorul multor evenimente si trairi prin care orice om trece, la un moment dat, in viata sa.

Tocmai de aceea, o vorba din batrani spune ca: "Intr-o viata de om trebuie sa faci un copil, sa construiesti o casa si sa sadesti un pom".
Indiferent ca esti sau nu de acord cu aceasta expresie sunt sigura ca intelegi rostul ideii de a avea o casa. Asta pentru ca, aceasta casa reprezinta fundatia pentru tot ceea ce va urma.

Ea reprezinta stabilitate.

Stii ca ai de unde pleca si unde te intoarce in fiecare seara; ai unde sa pui capul jos si sa te odihnesti dupa o zi plina.

Stii ca nu esti la mila proprietarului si ca iti poate solicita oricand, sa parasesti casa in termen de... sau poate modifica termenii si conditiile oricand doreste sau... chiar mai rau, poate chiar vinde proprietatea, daca i se ofera o suma tentanta de bani.

In situatia de fata, tu esti cel care decide.

Si daca asa cum majoritatea proprietarilor fac, ai ales sa platesti la banca un credit pe 25-30 ani, stii ca, cu fiecare plata efectuata, cu fiecare luna care trece, esti cu un pas mai aproape de detinerea in proportie de 100% a casei tale.

Nu exista surprize.

Chiar daca, pot aparea din cand in cand mici incidente ( de exemplu: vecinul de deasupra te-a inundat si trebuie sa zugravesti din nou ), asta nu inseamna ca ele se vor intampla lunar. In mod normal, cheltuielile pentru casa ta, raman aceleasi.

Acest lucru te ajuta sa-ti tii eficient cheltuielile, sa faci anumite previziuni si sa-ti stabilesti anumite obiective financiare.

Diversificarea surselor de venit

Desi investitia in cumpararea propriei case, pentru a locui in ea, pe termen lung, nu se dovedeste neaparat a fi una profitabila, faptul ca detii o casa, te poate ajuta foarte mult in obtinerea unor noi credite de la banca, daca, din situatia contului tau, rezulta ca esti bun platnic.

Daca in schimb, te gandesti sa cumperi o casa, cu scopul de a o inchiria este o idee buna. Imobiliarele reprezinta nimic altceva decat o alta sursa din care poti primi venit pasiv luna de luna, de la persoanele carora le inchiriezi.

De ce sa inchiriezi o casa sau un apartament

Nu ai nevoie de acceptul bancii.

Exista persoane care, din diverse motive ( ale lor, sau ale angajatorului ) nu pot merge la banca pentru a opta pentru un credit, pentru cumpararea unei case.

Pentru ei, aceasta a doua varianta, functioneaza cel mai bine. Asta pentru ca, sistemul este simplu, rapid si functioneaza in 3 pasi: Vazut. Placut. Inchiriat. Fara luni intregi de alergatura si zeci de aprobari si bineinteles.... fara povara gandului ca, vor trebui sa plateasca 25-30 ani rate la banca, indiferent ce.

Flexibilitate

Si cand spun flexibilitate nu ma refer neaparat la flexibilitatea locatiei ci si la cea a bugetului.

Gandeste-te asa: poate ca astazi vrei sa traiesti in Bucuresti, sa fii in capitala pentru ca, nu-i asa... aici de buna seama se petrec cele mai interesante evenimente.

Mai tarziu, aglomeratia si nebunia din Bucuresti simti ca nu te mai "prinde" asa ca, hotarasti sa te muti intr-un oras ceva mai mic. Spre exemplu: in Targu Jiu.

Spre varsta pensionarii, poate ca vrei sa dai traiul de la oras pe viata simpla si linistita de la tara, pentru a fi mai aproape de natura.

Toate aceste modificari pot fi facute destul de rapid, pentru ca nu ai un imobil deja cumparat, care sa te tina in loc din a te muta acolo unde-ti doresti, atunci cand doresti.

Aceasta varianta este perfecta pentru tine daca, jobul sau afacerea pe care o ai, te obliga sa calatoresti foarte mult si drept urmare, esti nevoit sa te muti des.

Totodata vorbim si de flexibilitatea costurilor. Daca vrei sa stai intr-o zona centrala vei plati un pret. Daca mai apoi, din diverse motive, vrei sa platesti mai putin, poti inchiria un imobil de la periferia orasului respectiv.

Familia ta se mareste si garsoniera in care ati locuit pana mai ieri, a devenit acum neincapatoare? Nicio problema. Poti inchiria oricand, o casa sau un apartament cu 2 sau 3 camere.

Dupa cum vezi, in calitate de chirias, ai o flexibilitate foarte mare, atat in ceea ce priveste locatia, cat si in ceea ce priveste suma platita pentru chirie si marimea locuintei inchiriate care se poate modifica, asa cum ti-am spus si mai sus, in concordanta cu modificarile care apar in familia ta.

Eviti cheltuieli suplimentare

Nu-ti inchipui ca, daca detine casa, proprietarul respectivei case a scapat de alte cheltuieli. Nicidecum. Exista o gramada de maruntisuri care se aduna in timp si care necesita rezolvare, pentru ca tu sa locuiesti in continuare in bune conditii in respectiva casa si sa continui sa-i platesti chirie.

Asta ca sa nu mai vorbesc de impozitele pe care proprietarul trebuie sa le plateasca anual la stat. Tu, in calitate de chirias, nu trebuie sa scoti nici un ban din buzunar pentru asa ceva.

In calitate de chirias eviti cheltuielile prilejuite de mutarea mobilei, redecorarea noii locuinte etc., iar grijile pe care ti le faci in acest sens sunt, cu siguranta, mai putine si stresul resimtit este mai mic.

Accesul la lichiditati

O casa nu poate fi transformata in bani cash de pe o zi pe alta. Din aceasta perspectiva, este ilogic sa-ti bagi economiile de o viata intreaga intr-un lucru: intr-un imobil.

Asta pentru ca, el poate fi transformat greu in lichiditati si de asemenea, in functie de evolutia pietei imobiliare din acel moment nu iti poate garanta nimeni ca, proprietatea imobiliara pe care o detii va putea fi vanduta, peste ani, la un pret peste cel de achizitie.

Te tenteaza sa iti cumperi o locuinta?

Iata cateva proprietati imobiliare din Targu Jiu pe care iti recomand sa le iei in considerare.

In loc de concluzie

Acum, la final de articol, as vrea sa stiu parerea ta. Din punctul tau de vedere, daca ai avea acum de ales: sa inchiriezi sau sa cumperi o casa, ce ai alege?