Chiriaş sau proprietar? Avantajele şi dezavantajele fiecărei variante

"M-am săturat să tot dau bani pe chirie!"

Ai auzit şi tu expresia asta?
Dacă nu... poate pe aceasta:
"Banii daţi pe chirie sunt bani aruncaţi pe fereastră."

Sunt mulţi cei care susţin că a fi proprietarul casei şi nu un simplu chiriaş este cea mai bună variantă.

Există, însă, şi destui care se plasează de cealaltă parte a baricadei şi preferă să plătească lună de lună chiria, în loc să se îndatoreze pentru zeci de ani la bancă.

Ţi-ai auzit vreodată prietenii spunând: "Nu sunt nebun să plătesc 30 ani la bancă! Cine ştie ce se poate întâmpla în toată perioada asta de timp. E prea muuult!"

Întrebarea este:

Cine are dreptate? Cum e mai bine: să fii proprietar sau să plăteşti chirie?

Răspunsul la această întrebare vom căuta să-l aflăm în acest articol.

Ceea ce vreau să îţi clarific însă, de la bun început este că: informaţiile pe care le voi oferi în continuare, nu te vor face să treci definitiv de o parte sau de alta a baricadei şi să fii pro sau contra chiriei pentru restul vieţii tale.

Asta pentru că în deciziile pe care trebuie să le luăm de-a lungul vieţii noastre intervin, pe lângă preferinţele noastre, o serie de alţi factori. O parte dintre aceşti factori sunt statici.

De asemenea, există şi factori dinamici. Iar aceşti factori dinamici fac ca ceea ce ni se pare a fi alegerea perfectă acum, peste 5 ani să nu mai fie o idee bună.

Iată de ce, în continuare, mi-am propus să abordez ambele variante: proprietar şi chiriaş din perspectiva avantajelor şi dezavantajelor pe care le oferă fiecare dintre acestea.

Astfel, oricând, de-a lungul vieţii tale, citind acest articol, poţi trece în revistă toate aceste avantaje şi dezavantaje în funcţie de situaţia ta din acel moment. Drept urmare, vei lua, în mod informat, cea mai bună decizie posibilă.

De ce să cumperi o casă sau un apartament

O casă o cumperi o data-n viaţă.

O casă reprezintă mai mult decât un acoperiş deasupra capului.

Sentimentele pe care le asociezi cu locuinţa ta pot fi chiar mai puternice, dacă ele marchează un nou început.

Spre exemplu, dacă tocmai te-ai căsătorit şi împreună cu jumătatea ta ţi-ai cumpărat o casă, te gandeşti că acesta este căminul vostru, căminul care, peste ani, va adăposti nenumărate vise, speranţe, dar va fi şi martorul multor evenimente şi trăiri prin care orice om trece, la un moment dat, în viaţa sa.

Tocmai de aceea, o vorbă din bătrâni spune că: "Într-o viaţă de om trebuie să faci un copil, să construieşti o casă şi să sădeşti un pom".
Indiferent că eşti sau nu de acord cu această expresie, sunt sigură că înţelegi rostul ideii de a avea o casă. Asta pentru că, această casă reprezintă fundaţia pentru tot ceea ce va urma.

Ea reprezintă stabilitate.

Ştii că ai de unde pleca şi unde te întoarce în fiecare seară; ai unde să pui capul jos şi să te odihneşti după o zi plină.

Ştii că nu eşti la mila proprietarului şi că îţi poate solicita oricând să părăseşti casa în termen de... sau poate modifica termenii şi condiţiile oricând doreşte sau ... chiar mai rău, poate chiar vinde proprietatea, dacă i se oferă o sumă tentantă de bani.

În situaţia de faţă, tu eşti cel care decide.

Şi dacă, aşa cum majoritatea proprietarilor fac, ai ales să plăteşti la bancă un credit pe 25-30 ani, ştii că, cu fiecare plată efectuată, cu fiecare lună care trece, eşti cu un pas mai aproape de deţinerea în proporţie de 100% a casei tale.

Nu există surprize.

Chiar dacă, pot apărea din când în când mici incidente (de exemplu: vecinul de deasupra te-a inundat şi trebuie să zugrăveşti din nou), asta nu înseamnă că ele se vor întâmpla lunar. În mod normal, cheltuielile pentru casa ta, rămân aceleaşi.

Acest lucru te ajută să-ţi ţii eficient cheltuielile, să faci anumite previziuni şi să-ţi stabileşti anumite obiective financiare.

Diversificarea surselor de venit

Deşi investiţia în cumpărarea propriei case, pentru a locui în ea, pe termen lung, nu se dovedeşte neapărat a fi una profitabilă, faptul că deţii o casă, te poate ajuta foarte mult în obţinerea unor noi credite de la bancă, dacă, din situaţia contului tău, rezultă că eşti bun platnic.

Dacă în schimb te gândeşti să cumperi o casă, cu scopul de a o închiria este o idee bună. Imobiliarele reprezintă nimic altceva decât o altă sursă din care poţi primi venit pasiv lună de lună, de la persoanele cărora le închiriezi.

De ce să închiriezi o casă sau un apartament

Nu ai nevoie de acceptul băncii.

Există persoane care, din diverse motive (ale lor sau ale angajatorului) nu pot merge la bancă pentru a opta pentru un credit, pentru cumpărarea unei case.

Pentru ei, această a doua variantă, funcţionează cel mai bine. Asta pentru că, sistemul este simplu, rapid şi funcţionează în 3 paşi: Văzut. Plăcut. Închiriat. Fără luni întregi de alergătură şi zeci de aprobări şi bineînţeles.... fără povara gândului că vor trebui să plătească 25-30 ani rate la bancă, indiferent ce.

Flexibilitate

Şi când spun flexibilitate nu mă refer neapărat la flexibilitatea locaţiei, ci şi la cea a bugetului.

Gândeşte-te aşa: poate că astăzi vrei să trăieşti în Bucureşti, să fii în capitală pentru că, nu-i aşa... aici de bună seamă se petrec cele mai interesante evenimente.

Mai târziu, aglomeraţia şi nebunia din Bucureşti simţi că nu te mai "prinde" aşa că, hotărăşti să te muţi într-un oraş ceva mai mic. Spre exemplu: în Târgu Jiu.

Spre vârsta pensionării poate că vrei să dai traiul de la oraş pe viaţa simplă şi liniştită de la ţară pentru a fi mai aproape de natură.

Toate aceste modificări pot fi făcute destul de rapid pentru că nu ai un imobil deja cumpărat care să te ţină în loc din a te muta acolo unde-ţi doreşti, atunci când doreşti.

Această variantă este perfectă pentru tine dacă jobul sau afacerea pe care o ai te obligă să călătoreşti foarte mult şi, drept urmare, eşti nevoit să te muţi des.

Totodată, vorbim şi de flexibilitatea costurilor. Dacă vrei să stai într-o zonă centrală vei plăti un preţ. Dacă mai apoi, din diverse motive, vrei să plăteşti mai puţin, poţi închiria un imobil de la periferia oraşului respectiv.

Familia ta se măreşte şi garsoniera în care aţi locuit până mai ieri, a devenit acum neîncăpătoare? Nicio problemă. Poţi închiria oricând o casă sau un apartament cu 2 sau 3 camere.

După cum vezi, în calitate de chiriaş ai o flexibilitate foarte mare, atât în ceea ce priveşte locaţia, cât şi în ceea ce priveşte suma plătită pentru chirie şi mărimea locuinţei închiriate care se poate modifica, aşa cum ţi-am spus şi mai sus, în concordanţă cu modificările care apar în familia ta.

Eviţi cheltuieli suplimentare

Nu-ţi închipui că, dacă deţine casa, proprietarul respectivei case a scăpat de alte cheltuieli. Nicidecum. Există o grămadă de marunţişuri care se adună în timp şi care necesită rezolvare, pentru ca tu să locuieşti în continuare în bune condiţii în respectiva casă şi să continui să-i plăteşti chirie.

Asta ca să nu mai vorbesc de impozitele pe care proprietarul trebuie să le plătească anual la stat. Tu, în calitate de chiriaş, nu trebuie să scoţi niciun ban din buzunar pentru aşa ceva.

În calitate de chiriaş eviţi cheltuielile prilejuite de mutarea mobilei, redecorarea noii locuinţe etc., iar grijile pe care ţi le faci în acest sens sunt, cu siguranţă, mai puţine şi stresul resimţit este mai mic.

Accesul la lichidităţi

O casă nu poate fi transformată în bani cash de pe o zi pe alta. Din această perspectivă, este ilogic să-ţi bagi economiile de o viaţă întreagă într-un lucru: într-un imobil.

Asta pentru că el poate fi transformat greu în lichidităţi şi de asemenea, în funcţie de evoluţia pieţei imobiliare din acel moment nu îţi poate garanta nimeni că proprietatea imobiliară pe care o deţii va putea fi vândută, peste ani, la un preţ peste cel de achiziţie.

Te tentează să îţi cumperi o locuinţă?

Iată câteva proprietăţi imobiliare din Târgu Jiu pe care îţi recomandăm să le iei în considerare.

Oferta noastră de proprietăţi include: 

  • Vânzări de apartamente, garsoniere, case/vile sau terenuri. Consultă portofoliul de oferte aici
  • Închirieri de apartamente, garsoniere, spaţii comerciale sau industriale, birouri. Află mai multe detalii aici
  • Ansambluri imobiliare, tot mai mult căutate în ultimii ani. Consultă portofoliul de oferte aici

În loc de concluzie

Acum, la final de articol, aş vrea să ştiu părerea ta. Din punctul tău de vedere, dacă ai avea acum de ales: să închiriezi sau să cumperi o casă, ce ai alege?

0737 800 000