Cum pregătesc apartamentul sau casa pentru vânzare?

A vinde o casă înseamnă a face pasul spre o nouă viață în cel mai facil și mai prietenos mod posibil. Amintirile cele mai frumoase însoțesc proprietarul, iar vechea locuință trebuie să fie pregătită să deschidă ușa spre noi povești de viață.

5 idei strategice pentru a transforma experiența vânzării locuinței în una facilă

  • Alegeți o agenție imobiliară care să îți fie aproape și să te îndrume în tot procesul de vânzare: acte, fotografii ale imobilului, marja de negociere (dacă există), prezentarea locuinței astfel încât aceasta să capteze atenția cumpărătorilor (utilități, dotări, îmbunătățiri existente), beneficii ale zonei (poziționare, puncte de interes în imediata proximitate).
  • Alegeți colaborarea cu o agenție imobiliară în regim de exclusivitate, pentru a vă putea bucura de toate serviciile în mod integrat și pentru a vinde proprietatea conform așteptărilor dumneavoastră.
  • Informați-vă corect cu privire la comisioanele și cheltuielile care apar în sarcina vânzătorului.
  • Stabiliți împreună cu agentul imobiliar prețul corect al proprietății, pentru a câștiga interesul unui număr cât mai mare de potențiali clienți, în cel mai scurt timp posibil.
  • Pregătiți locuința pentru vânzare. Iată mai jos câteva sugestii utile pentru a te asigura de faptul că apartamentul sau casa ta vor găsi rapid și în mod optim cumpărătorul dorit.

Pregătirea vânzării din punct de vedere juridic

  • Asigurați-vă că proprietatea pe care o vindeți nu este grevată de sarcini.
  • Verificați dosarul complet de documente specifice, necesare vânzării (acte de proprietate, documentație cadastrală, extrase de carte funciară, certificat fiscal etc.).

Pregătirea vânzării din punct de vedere financiar

  • Evaluarea corectă a proprietății. Aceasta este una dintre cele mai importante etape ale vânzării, întrucât reprezintă punctul de pornire al poziționării pe piața ofertelor, etalon de comparație, de negociere sau de stabilire a gradului de interes pe care cumpărătorul îl poate arăta.
  • Prețul negociabil. Împreună cu agentul imobiliar alături de care veți lucra, stabiliți dacă prețul de vânzare al casei sau apartamentului este unul negociabil și care sunt termenii negocierii (în funcție de etapa de vânzare, de timpul scurs de la publicarea și promovarea anunțului, de cât de urgentă este vânzarea, de modalitățile de plată ale cumpărătorului: cash/credit).

Pregătirea vânzării din perspectiva estetică

  • Imaginați-vă că sunteți cumpărătorul locuinței pe care o vindeți. Cu siguranță, vă doriți să îndrăgiți încă de la prima vedere casa, să vizualizați momente din viața întregii familii în noua locuință.
  • Asigurați-vă că puneți la vânzare o locuință curată, gata să primească noii locatari în orice moment. Același principiu se aplică și pentru curtea interioară a unei case, dacă aceasta există.
  • Lăsați în locuință doar obiectele de mobilier sau pe cele de tip casnic aflate în stare funcțională și care pot ajuta noii proprietari. Un obiect deteriorat poate fi folosit în scopul negocierii prețului cerut, ceea ce nu reprezintă un avantaj pentru vânzător.
  • Nu lăsați în locuința pe care o vindeți obiecte proprii. Depersonalizarea locuinței este ideală, tocmai pentru a oferi posibilitatea oricărui cumpărător să se imagineze în noua casă.
  • Pe cât posibil, încercați să faceți mici reparații sau igienizări, care să nu fie costisitoare, dar care să dea un aer îngrijit locuinței.
  • Adoptați simplitatea. Va atrage mai multe priviri și va rămâne mai ușor în topul preferințelor clienților care vor viziona locuința.

Pregătirea vânzării din perspectiva etică

  • Vindeți proprietatea conform termenilor agreați inițial cu agenția. Nu luați decizii pe parcursul negocierilor, nu schimbați lista obiectelor de mobilier sau a aparaturii casnice promise în anunțul de vânzare și nici nu le înlocuiți cu unele mai ieftine.
  • Cu excepția situațiilor critice, nu decideți să retrageți proprietatea de la vânzare pe parcursul negocierilor. Pe termen mediu sau lung, acest lucru vă poate împiedica să efectuați noi tranzacții, clienții se vor simți abandonați, iar în relația cu agenția imobiliară veți pierde credibilitate prin folosirea serviciilor în mod neloial.

Aveți o întrebare specifică? Vă răspundem cu drag pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0737 800 000.

0737 800 000