Care sunt taxele notariale la antecontract

Pe lângă că e extrem de dificil să găsim apartamentul sau casa visurilor noastre, când, în sfarșit o facem, ne lovește din plin birocrația. Ai nevoie de tot felul de hârtii, fără de care statul nu te lasă să faci niciun fel de tranzacție.

Capitolul acesta îl privește în special pe vânzător, însă stai pe pace că nici cumpărătorul nu scapă prea ușor. Apar minunatele taxe, iar el trebuie să deschidă larg portofelul.

Tocmai despre subiectul taxelor, mai precis despre taxele notariale la antecontract, vom discuta mai multe în cele ce urmează.

Cu siguranță ești gata să mă contrazici, pretinzând că, dacă te-ai decis să achiziționezi o nouă locuință, știi totul despre taxele notariale la contractul de vânzare-cumpărare al unui imobil.

Ei bine, nu e chiar așa, deoarece sfârșitul de an a adus o schimbare semnificativă a legii referitoare la taxa notarială a antecontractului de vânzare-cumpărare.

Ce spunea legea despre taxele notariale la antecontract înainte de 24 octombrie 2018?

Până la acea dată încercuită cu roșu în calendar (cel puțin de către notarii publici) taxele notariale achitate la antecontractul de vânzare-cumpărare erau efectiv scăzute din plata totală a serviciilor prestate.

Bineînțeles, asta în cazul normal în care se ocupă același birou notarial atât de antecontract, cât și de contractul oficial de vânzare.

Pentru a întelege mai bine despre ce este vorba, hai să luăm ca exemple cazuri concrete.

Dacă te hotărăști să faci un antecontract pentru un apartament cu o valoare de 50.000 de euro, vei ajunge cu taxele notariale totale de cumpărare a apartamentului undeva la 3.100 de lei, în condițiile în care dispui personal de bani.

Un credit ipotecar mai adaugă acestei sume aproximativ 1.200 de lei. Doar taxele notariale de antecontract pentru prima casă sunt mai mici.

Intră aici pentru a calcula exact taxele notariale în 2018 pentru imobilul pe care ai pus ochii.

Luând o altă situație ipotetică în calcul, taxele notariale de vânzare a unui teren intravilan, care costă 100.000 de euro, ajung la 5.700 de lei. La fel ca mai devreme, optarea pentru un credit crește prețul plătit notarului cu vreo 1.600 de lei.

Prin exemplele de mai sus, nu am intenționat să scot în evidență onorariul dat la notariat. Ideea e alta.

Indiferent dacă ne referim la primul sau la cel de al doilea caz, taxele notariale de antecontract erau aceleași. Ele reprezentau 1% din întreaga valoare a antecontractului. Suma era cuprinsă între 150 de lei (plus TVA) și echivalentul în lei a 200 de euro.

Când, în final, se semna contractul, din taxele notariale ale apartamentului (3.100 de lei), respectiv taxele notariale ale terenului (5.700 de lei), se scădeau banii dați anterior.

Cum s-au modificat taxele notariale pentru antecontract în 2018?

Ordinul Ministerului Justiției cu numărul 3926/C/2018 pentru modificarea și completarea tarifelor notarilor a fost publicat la data de 24 octombrie 2018 în Monitorul Oficial și spune că taxele notariale de antecontract nu se mai deduc din cele totale.

Astfel, Ordinul abrogă articolul 12, alineatul 6:

"Pentru antecontractul sau promisiunea de vanzare, onorariul se stabileste in raport cu valoarea partii din pret platita, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. a). In cazul in care contractul de vanzare  cumparare se va autentifica la acelasi birou notarial la care s-a autentificat si antecontractul de vanzare cumparare, din onorariul final stabilit pentru contract se deduce onorariul achitat pentru antecontract. Pentru autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind instrainarea dreptului de proprietate sau constituirea altor drepturi reale imobiliare, daca nu se confirma primirea unei sume de bani, onorariul se calculeaza potrivit anexei nr. 1 pct. 6."

În schimb, începând cu finalul lunii octombrie, taxele notariale la antecontractul de vânzare-cumpărare se plătesc pe loc numai în cazul în care se prezintă la momentul semnării documentului dovada încasării banilor de către vânzător.

Nu contează dacă este vorba de bani cash, ordin de plată sau chiar transfer online.

Acest lucru se întamplă însă foarte rar, motiv pentru care în general se achită pe moment doar minimul de 150 de lei cu TVA, iar restul sumei la încheierea oficială a tranzacției.

Evenimentul în cauză se poate petrece la câteva zile distanță de antecontract... sau chiar după luni întregi.

"XII. Pentru alte acte evaluabile in bani:

  1. a) promisiuni bilaterale sau unilaterale de vanzare-cumparare prin care se confirma si primirea pretului in parte sau in integralitatea sa, onorariul se stabileste la 1% din valoarea achitata, dar nu mai putin de 150 lei."

În ce măsura afectează această modificare a legii părțile implicate?

Pentru vânzător nu se schimbă practic mare lucru. Taxele notariale tot de cumpărător sunt suportate.

Cumpărătorul însă are acum un dezavantaj suplimentar, odată cu intrarea în vigoare a noii legi: banii respectivi, cei dați la semnarea antecontractului, nu se mai deduc din costul final. 

Contractul propriu zis reprezintă în principal confirmarea respectării clauzelor din antecontract și transmiterea titlului de proprietate.

În concluzie: înainte de apariția acestei legi, această taxă care era platită la notar la semnarea antecontractului se scădea apoi din valoarea taxei totale plătite la notar.  După apariția acestei legi, taxa platită la notar la semnarea antecontractului nu se mai scade din valoarea totală platită notarului, este plătită integral ca procent din valoarea tranzactiei imobiliare respective.

Ce părere ai despre reglementarile apărute?

Te deranjează în vreun fel faptul că acum plătești în plus taxele notariale de antecontract?

Dacă ești din Târgu Jiu sau de oriunde altundeva din Gorj și apelezi la serviciile noastre în materie de vânzare / cumpărare / închiriere de locuințe, îți recomandăm cei mai pricepuți notari din oraș!

Sună-ne chiar acum la 0737.800.000 și rezolvăm rapid orice tranzacție imobiliară ai avea de făcut!

0737 800 000