Ghid Util: Cum S-au Modificat Taxele Notariale La Antecontract

Pe langa ca e extrem de dificil sa gasim apartamentul sau casa visurilor noastre, cand, in sfarsit o facem, ne loveste din plin birocratia. Ai nevoie de tot felul de hartii, fara de care statul nu te lasa sa faci niciun fel de tranzactie.

Capitolul acesta il priveste in special pe vanzator, insa stai pe pace ca nici cumparatorul nu scapa prea usor. Apar minunatele taxe, iar el trebuie sa deschida larg portofelul.

Tocmai despre subiectul taxelor, mai precis despre taxele notariale la antecontract, vom discuta mai multe in cele ce urmeaza.

Cu siguranta esti gata acum sa imi dai peste nas, pretinzand ca, daca te-ai decis sa achizitionezi o noua locuinta, stii totul despre taxele notariale la contractul de vanzare-cumparare al unui imobil.

Ei bine, nu e chiar asa, deoarece sfarsitul de an a adus o schimbare semnificativa a legii referitoare la taxa notariala a antecontractului de vanzare-cumparare.

Ce spunea legea despre taxele notariale la antecontract inainte de 24 octombrie 2018?

Pana la acea data incercuita cu rosu in calendar (cel putin de catre notarii publici) taxele notariale achitate la antecontractul de vanzare-cumparare erau efectiv scazute din plata totala a serviciilor prestate.

Bineinteles, asta in cazul normal in care se ocupa acelasi birou notarial atat de antecontract, cat si de contractul oficial de vanzare.

Pentru a intelege mai bine despre ce este vorba, hai sa luam ca exemple cazuri concrete.

Daca te hotarasti sa faci un antecontract pentru un apartament cu o valoare de 50.000 de euro, vei ajunge cu taxele notariale totale de cumparare a apartamentului undeva la 3.100 de lei, in conditiile in care dispui personal de bani.

Un credit ipotecar mai adauga acestei sume aproximativ 1.200 de lei. Doar taxele notariale de antecontract pentru prima casa sunt mai mici.

Intra aici pentru a calcula exact taxele notariale in 2018 pentru imobilul pe care ai pus ochii.

Luand o alta situatie ipotetica in calcul, taxele notariale de vanzare a unui teren intravilan, care costa 100.000 de euro, ajung la 5.700 de lei. La fel ca mai devreme, optarea pentru un credit creste pretul platit notarului cu vreo 1.600 de lei.

Prin exemplele de mai sus, nu am intentionat sa scot in evidenta onorariul dat la notariat. Ideea e alta.

Indiferent daca ne referim la primul sau la cel de al doilea caz, taxele notariale de antecontract erau aceleasi. Ele reprezentau 1% din intreaga valoare a antecontractului. Suma era cuprinsa intre 150 de lei (plus TVA) si echivalentul in lei a 200 de euro.

Cand, in final, se semna contractul, din taxele notariale ale apartamentului (3.100 de lei), respectiv taxele notariale ale terenului (5.700 de lei), se scadeau banii dati anterior.

Cum s-au modificat taxele notariale pentru antecontract in 2018?

Ordinul Ministerului Justitiei cu numarul 3926/C/2018 pentru modificarea si completarea tarifelor notarilor a fost publicat la data de 24 octombrie 2018 in Monitorul Oficial si spune ca taxele notariale de antecontract nu se mai deduc din cele totale.

Astfel, Ordinul abroga articolul 12, alineatul 6:

"Pentru antecontractul sau promisiunea de vanzare, onorariul se stabileste in raport cu valoarea partii din pret platita, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. a). In cazul in care contractul de vanzare  cumparare se va autentifica la acelasi birou notarial la care s-a autentificat si antecontractul de vanzare cumparare, din onorariul final stabilit pentru contract se deduce onorariul achitat pentru antecontract. Pentru autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind instrainarea dreptului de proprietate sau constituirea altor drepturi reale imobiliare, daca nu se confirma primirea unei sume de bani, onorariul se calculeaza potrivit anexei nr. 1 pct. 6."

In schimb, incepand cu finalul lunii octombrie, taxele notariale la antecontractul de vanzare-cumparare se platesc pe loc numai in cazul in care se prezinta la momentul semnarii documentului dovada incasarii banilor de catre vanzator.

Nu conteaza daca este vorba de bani cash, ordin de plata sau chiar transfer online.

Acest lucru se intampla insa foarte rar, motiv pentru care in general se achita pe moment doar minimul de 150 de lei cu TVA, iar restul sumei la incheierea oficiala a tranzactiei.

Evenimentul in cauza se poate petrece la cateva zile distanta de antecontract... sau chiar dupa luni intregi.

"XII. Pentru alte acte evaluabile in bani:

  1. a) promisiuni bilaterale sau unilaterale de vanzare-cumparare prin care se confirma si primirea pretului in parte sau in integralitatea sa, onorariul se stabileste la 1% din valoarea achitata, dar nu mai putin de 150 lei."

In ce masura afecteaza aceasta modificare a legii partile implicate?

Pentru vanzator nu se schimba practic mare lucru. Taxele notariale tot de cumparator sunt suportate.

Cumparatorul insa are acum un dezavantaj suplimentar, odata cu intrarea in vigoare a noii legi: banii respectivi, cei dati la semnarea antecontractului, nu se mai deduc din costul final. 

Contractul propriu zis reprezinta in principal confirmarea respectarii clauzelor din antecontract si transmiterea titlului de proprietate.

In concluzie: inainte de aparitia acestei legi, aceasta taxa care era platita la notar la semnarea antecontractului se scadea apoi din valoarea taxei totale platite la notar.  Dupa aparitia acestei legi, taxa platita la notar la semnarea antecontractului nu se mai scade din valoarea totala platita notarului, este platita integral ca procent din valoarea tranzactiei imobiliare respective.

Ce parere ai despre reglementarile aparute?

Te deranjeaza in vreun fel faptul ca acum platesti in plus taxele notariale de antecontract?

Daca esti din Targu Jiu sau de oriunde altundeva din Gorj si apelezi la serviciile noastre in materie de vanzare / cumparare / inchiriere de locuinte, iti recomandam cei mai priceputi notari din oras!

Suna-ne chiar acum la 0737.800.000 si rezolvam rapid orice tranzactie imobiliara ai avea de facut!