O Noua Lege Ajuta Piata Imobiliara. Impozit ZERO Pe Tranzactiile Cu Imobile

In prezent, tranzactiile imobiliare cu o valoare mai mica de 200 000 lei sunt impozitate cu 2% daca de la data dobandirii pana la data tranzactionarii imobilului au trecut mai mult de 3 ani. In cazul imobilelor care au fost tranzactionate in primii 3 ani de la data dobandirii, impozitul platit este de 3%.

Daca valoarea imobilului depaseste 200 000 lei, impozitul se calculeaza in felul urmator: 200 000 lei se impoziteaza conform celor descrise mai sus, iar diferenta se impoziteaza cu 1% daca imobilul este instrainat dupa 3 ani de la data dobandirii,  sau cu 2% daca imobilul este instrainat in primii 3 ani de la data dobandirii.

Spre exemplu: daca vrem sa vindem un imobil pe care l-am cumparat in urma cu 2 ani, a carui valoare este de 300 000 lei, vom plati la stat 3% din 200 000 lei ( adica 6000 lei ) + 2% din 100 000 lei ( adica 2000 lei ). Pentru acest imobil, impozitul datorat este de 8000 lei.

Insa, in curand, lucrurile se vor schimba.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care va intra in vigoare incepand cu 1 martie 2017 prevede ca, imobilele cu o valoare mai mica de 450 000 lei (100 000 euro) nu vor mai fi impozitate.

In cazul tranzactiilor imobiliare care depasesc suma de 450 000 lei, impozitul aplicat va fi de 3%. Insa el nu se va aplica la intreaga valoare a imobilului ci doar la diferenta dintre valoarea tranzactionarii proprietatii si pragul maxim stabilit de 450 000 lei.

„La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”

„Impozitul (...) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție”, prevede Codul fiscal.

Decizia luata este in linie cu programul de guvernare publicat de PSD.

Motivul pentru care se face aceasta modificare este simplu: se vrea incurajarea vanzarii de imobile si dezvoltarea industriei de constructii, orientate spre constructia de locuinte.

Impozitul pe tranzactiile imobiliare este calculat si incasat de notarii publici, iar acest lucru se face inainte de autentificarea actului. Etapa urmatoare presupune plata impozitului catre autoritati pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost incasat.

Important: Daca ai mostenit un imobil, tu, in calitate de contribuabil vei fi scutit de impozit doar daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in maxim 2 ani de la decesul autorului succesiunii. In cazul in care depasesti termenul de 2 ani, tu, ca mostenitor, datorezi statului un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Vrei sa vezi cele mai noi oferte imobiliare din Targu Jiu pentru ca din 1 martie sa profiti de avantajul acestei legi? CLIC AICI